Στις κατηγορίες περί κωλυσιεργείας της Δικαιοσύνης και βιαστικού κλεισίματος της υπόθεσης Siemens, απάντησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Η ανάκριση δεν αναβάλλεται για το φθινόπωρο ή μετά το Σεπτέμβριο, αλλά θα συνεχιστεί καθ’ όλο το διάστημα του καλοκαιριού, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.
Στις κατηγορίες περί κωλυσιεργίας της Δικαιοσύνης και βιαστικού κλεισίματος της υπόθεσης Siemens, απάντησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.
Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, πρώτον «δεν υπήρξε ούτε "βιαστικό κλείσιμο" της υπόθεσης, ούτε "αιφνιδιαστική απόφαση της Προανάκρισης", ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση συγκάλυψης ευθυνών και στοιχείων, δεδομένου ότι η δικαστική ερευνα θα συνεχισθεί από τακτικό ανακριτή, ο οποίος ήδη ορίστηκε και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του». «Η εξέλιξη αυτή -σημειώνει ο υπουργός- αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους τους παραπάνω ανεύθυνους ισχυρισμούς» και προσθέτει πως «είναι βέβαιο ότι με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που κινήθηκε η προκαταρκτική εξέταση, θα κινηθεί και η ανάκριση».
Σχολιάζοντας ειδικά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός κάνει λόγο για έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας, «με κύρια χαρακτηριστικά την προσφυγή στην ανακρίβεια και την κακοπιστία».
Κατά δεύτερον, επισημαίνεται ότι «η περίπτωση της Siemens είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη δικαστική υπόθεση, μέσα στην οποία η Δικαιοσύνη έπρεπε και πρέπει να κινηθεί σε έναν Μαίανδρο επαφών και διαδρομών, λογαριασμών και τραπεζών, υπεράκτιων εταιρειών και μεσαζόντων, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και αποδείξεις, να συγκεκριμενοποιήσει αδικήματα, να ανακρίνει πολλά πρόσωπα, με συγκεκριμένες διαδικασίες κλπ».
Όπως σημειώνεται, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προανάκριση και το επίμοχθο έργο της:
- εξετάσθηκαν 50 περίπου μάρτυρες, για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
- πραγματοποιήθηκαν 20 αιτήματα δικαστικών συνεργασιών, για ανοίγματα λογαριασμών σε τράπεζες και Off-Shore εταιρείες και παροχή διαφόρων στοιχείων που έχουν σχέση με την όλη υπόθεση.
- εξετάσθηκαν, ως ύποπτοι, με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και έδωσαν εξηγήσεις 40 άτομα.
- παραδόθηκαν στην ανάκριση τριάντα (30) δέματα, από τρία ογκώδη ντοσιέ το καθένα, με χιλιάδες εγγράφων, (δηλαδή 90 ογκώδη ντοσιέ). Από αυτά, τα 30 έχουν ήδη μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα, από τις αρμόδιες αρχές.
Όσον αφορά εξάλλου την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηγάκης μιλά για ανεπιφύλακτη και αποφασιστική διάθεση να ερευνηθεί η υπόθεση της Siemens προς κάθε κατεύθυνση και για οποιοδήποτε πρόσωπο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«· Στις 31 Ιανουαρίου 2008, ο υπουργός Δικαιοσύνης προκείμενου να λάμψει γρήγορα η αλήθεια, άσκησε το δικαίωμα, προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που του παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση της προκαταρκτικής εξέτασης.
· Στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την 2/538 Διάταξή του, παρήγγειλε την κατά απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της Προκαταρκτικής Εξέτασης.
· Στις 09 Ιουνίου 2008 διαβιβάσθηκε το δεύτερο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της Προκαταρκτικής Εξέτασης.»
Επίσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται ότι «το προανακριτικό υλικό και οι αξιολογήσεις του, συνιστούν τη βάση των ενεργειών και της πορείας της ανάκρισης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούνται και να υποβαθμίζονται». «Όσοι διαπράττουν αυτή την απαξίωση, αδικούν βάναυσα τη Δικαιοσύνη, δημαγωγούν και συμβάλλουν στην απαξίωση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, με τη καλλιέργεια μιας μισαλλόδοξης και μεσαιωνικής νοοτροπίας, που υπηρετεί την ανεύθυνη σκανδαλολογία και συκοφαντική ονοματολογία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι η ανάκριση δεν αναβάλλεται για το φθινόπωρο ή μετά το Σεπτέμβριο (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα), αλλά θα συνεχιστεί καθ’ όλο το διάστημα του καλοκαιριού. «Η τακτική ανάκριση, άλλωστε, έχει απόλυτη ελευθερία να διευρύνει τις κατηγορίες αυτές και σε άλλα αδικήματα, να εξετάσει νέα πρόσωπα, να αναζητήσει από παντού νέα στοιχεία και να καταλογίσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα και πολιτικά. Έχει απόλυτη ελευθερία να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον οποιουδήποτε προσώπου», καταλήγει ο κ. Χατζηγάκης.