Πολιτική
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 14:44

Εντονη αντίδραση Σωτ. Χατζηγάκη για τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη

Στοιχεία για τη δικαστική πορεία των υπόθεσεων της Siemens, του παραδικαστικού κυκλώματος και των ομολόγων δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση κατά «μερίδας της αντιπολίτευσης» και απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης.

Στοιχεία για τη δικαστική πορεία των υπόθεσεων της Siemens, του παραδικαστικού κυκλώματος και των ομολόγων δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση κατά «μερίδας της αντιπολίτευσης» και απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης.

Πιο αναλυτικά, ο κύριος Χατζηγάκης στις δηλώσεις του αναφέρει πως οι επιθέσεις μερίδας της αντιπολίτευσης κατά της Δικαιοσύνης «όχι μόνο δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά βλάπτουν και τους ίδιους τους παράγοντες της αντιπολίτευσης αυτής, όπως αποκαλύπτεται από την πτωτική της πορεία, μήνες τώρα». Παράλληλα, αποδίδει αυτές τις επιθέσεις σε απόπειρα υπέρβασης των «των πολλαπλών τους αδιεξόδων με αυτή τη συνεχή παράθεση ανακριβειών».

Προσθέτει πως «υπάρχει η αλήθεια των γεγονότων, η ακρίβεια των στοιχείων και η πραγματικότητα των τελευταίων ημερών» και παραθέτει τα ακόλουθα:

«Α) Υπόθεση Παραδικαστικού κυκλώματος

Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου δημιουργήθηκε και άνθισε το επαίσχυντο φαινόμενο του παραδικαστικού κυκλώματος, υποστήριζε ότι η δικαστική εκκαθάριση αυτή είχε συγκαλυφθεί, βραδυπορούσε σκόπιμα και οδηγούνταν σε συγκάλυψη. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Ήδη ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της πρώτης μεγάλης υπόθεσης, με τις γνωστές βαριές ποινές που ανακοινώθηκαν.

Η δεύτερη υπόθεση για το παραδικαστικό κύκλωμα, για την οποία είχε γίνει προσφυγή στον ¶ρειο Πάγο και απορρίφθηκε, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της όλης μακράς και αναγκαίας προδικασίας και αναμένεται ο προσδιορισμός δικασίμου.

Επίσης, η ανάκριση συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες υποθέσεις του παραδικαστικού κυκλώματος που έχουν απομείνει, τηρουμένων όλων των αναγκαίων δικαστικών εγγυήσεων και διαδικασιών.

Β) Υπόθεση Ομολόγων

Μία από τις σημαίες της εμπαθούς επίθεσης της αντιπολίτευσης κατά της Δικαιοσύνης είναι η υπόθεση των Ομολόγων, για την οποία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ψευδείς και ανεύθυνους ισχυρισμούς. Η αλήθεια έχει ως εξής:

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργήθηκε ταχύτατα ασκήθηκε ποινική δίωξη και από το τέλος Ιουνίου 2007 διενεργείται τακτική ανάκριση από Εφέτη Ειδικό Ανακριτή. (κ. Γ. Λέκκας)

Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί περί τους 200 μάρτυρες και έχουν απολογηθεί 7 άτομα εκ των οποίων ο ένας (ο Πρόεδρος ΤΑΣΞΥ) προφυλακίστηκε, στους 2 επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και οι υπόλοιποι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ήδη έχουν κληθεί να απολογηθούν για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου 9 κατηγορούμενοι για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Γ) Υπόθεση Siemens

Στο θέμα αυτό, μερίδα της αντιπολίτευσης έφτασε στην πλήρη γελοιοποίηση, αφού το πρωί της Τρίτης 1ης Ιουλίου, εκπρόσωπος κόμματος δήλωνε ότι η προανάκριση καθυστερεί σκοπίμως και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δήλωνε ότι "ο αρμόδιος Εισαγγελέας κ. Αθανασίου, επέλεξε να την κλείσει άρον-άρον".

Ακολούθησε μία συστηματική επιδίωξη να υποβαθμιστεί το έργο της προανακριτικής διαδικασίας, η οποία μέσα σε έξι μήνες επέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα, σε μια δύσκολη και μαιανδρική δικαστική υπόθεση.

Η αλήθεια και εδώ είναι αμείλικτη. Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας:

- εξετάσθηκαν 50 περίπου μάρτυρες, για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

- Τρεις Εισαγγελικοί λειτουργοί μετέβησαν στο Μόναχο το Φεβρουάριο του 2008, όπου -με συνδρομή των διπλωματικών υπηρεσιών- πραγματοποίησαν σειρά επαφών, ανακρίσεων και συλλογής ογκώδους δικαστικού υλικού.

- πραγματοποιήθηκαν 20 αιτήματα δικαστικών συνεργασιών, για ανοίγματα λογαριασμών σε τράπεζες και Off-Shore εταιρείες και παροχή διαφόρων στοιχείων που έχουν σχέση με την όλη υπόθεση. Η συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στον τομέα αυτό, υπήρξε αποφασιστική.

- εξετάσθηκαν, ως ύποπτοι, με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και έδωσαν εξηγήσεις 40 άτομα, για τις εμπλοκές τους στην υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων και διακίνησης χρημάτων, με επίκεντρο τη Siemens.

- Παραδόθηκαν στην ανάκριση τριάντα (30) δέματα από τρία ογκώδη ντοσιέ το καθένα (σύνολο 90 ντοσιέ), με ένα τεράστιο προανακριτικό υλικό, που συγκέντρωσε επί τόσους μήνες η προανάκριση. Εξ αυτών απαιτήθηκε η μετάφραση των 30 ντοσιέ, με εκατοντάδες εγγράφων, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες μεταφραστικές υπηρεσίες με μεγάλη ταχύτητα. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός, ότι τα υπόλοιπα 60 ντοσιέ αποτελούνται από αμετάφραστο ξενόγλωσσο υλικό. Τόσο χονδροειδώς ψευδής, τον οποίο επαναλάμβαναν χθες εκπρόσωποι και βουλευτές της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για 60 αμετάφραστους φακέλους!»

«Τέλος, δείγμα της ανακρίβειας και της κακοπιστίας αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί, χθες Πέμπτη, ότι η ανάκριση "ματαιώνεται", "κουκουλώνεται", "μετατίθεται σκοπίμως για το φθινόπωρο". Διαψεύσθηκαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός τακτικού ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του» καταλήγει η ανακοίνωση.