Πολιτική
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 15:00

«Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει»

«Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Λιάπη, ούτε ανασχηματισμού... Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει», τόνισε σήμερα στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον υπουργό Πολιτισμού.

Όσον για το αν υπάρχει ηθικό θέμα για τον κ. Λιάπη, ο κ. Ρουσόπουλος ήταν σαφής λέγοντας πως είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το επίμαχο ταξίδι οργανώθηκε και πληρώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό. «Επεκυρώθη με την παρουσίαση των αποδείξεων της πληρωμής του ταξιδιού η αυστηρή και συνάμα σαφής δήλωση την οποία ο υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, που αναφέρθηκε το όνομά του. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς στη συνέχεια πώς εξηγείται να έγιναν όλα εν αγνοία του υπουργού, σημείωσε πως από την αρχή της υπόθεσης -10 ημέρες από τότε που «φήμες από πολιτικό αρχηγό πήραν διάσταση σκανδάλου»- ένα προς ένα θέματα που διατυπώθηκαν ως φήμες, διαψεύδονται.

«Βαδίζουμε στη 10η ημέρα συζήτησης για κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν έχει βάση, όταν η υπόθεση εισροής ενός εκατ. μάρκων στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ διήρκεσε μόλις τρισήμισι ή τέσσερις μέρες στη συζήτησή μας», παρατήρησε ο κ. Ρουσόπουλος και επανέλαβε: «Η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει, το έχει πει. Η υπόθεση για την κυβέρνηση έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σχολιάσω γύρω από αυτό».

Για το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση από τη Siemens στοιχεία με ονόματα και ενδεχομένως να προχωρήσει σε μέτρα εναντίον της εταιρείας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει, δια του υπουργείου Δικαιοσύνης, όλα τα νομικά όπλα που χρειάζεται η Δικαιοσύνη, ώστε να λειτουργήσει ελεύθερα και να κάνει την έρευνά της σε βάθος.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις συμβάσεις του ΟΣΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως όλες έγιναν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και το κοινοτικό δίκαιο, ενώ σε άλλη ερώτηση, για το αν θεωρεί πως ο κ. Λιάπης έκανε επικοινωνιακά λάθη, απάντησε ότι δεν θεωρεί πως τα ΜΜΕ καθοδηγούνται και κατά συνέπεια δεν υποτιμά ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τα μέσα ενημέρωσης. «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ή τα μέλη της κυβέρνησης δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σωτήρη Μπάγια, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι ίδιος δεν κάνει υποδείξεις στη Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι εξεταστική θα γίνει μετά το τέλος της ανάκρισης.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία, οι πολίτες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% εκτιμούν ότι θα υπάρξει συγκάλυψη στην υπόθεση Siemens, o Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει αν δεν είναι καθοδηγητές προσπάθειας απαξίωσης της Δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σε επίπεδο εικόνας της Δικαιοσύνης, σε επίπεδο, δηλαδή, θεσμών όταν σε πάρα πολλές υποθέσεις -η πιο σημαντική που αναφέρθη, ήταν του παραδικαστικού κυκλώματος- η Δικαιοσύνη παρότι δε λειτουργεί και δε μπορεί να λειτουργεί με τηλεοπτικούς χρόνους, έδωσε και δίνει αποτελέσματα».

Όσο για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κανέναν για τη διαφθορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, γι'αυτό δεν θα σταματήσει να ενισχύει το θεσμικό οπλοστάσιο». «Η προσπάθεια είναι διαρκής», είπε.