Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 22:04

Αλλαγή πολιτικής ή η τακτική ως πολιτική;

Η φραστική κλιμάκωση στην οποία έχουν αποδυθεί το Ιράν και οι Ηνωμένες

Πολιτείες μοιάζει να έχει τον ίδιο στόχο με τα τύμπανα πολέμου. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποιος θα καταφέρει να τρομάξει πρώτος τον εχθρό. Οι πολιτικοί παρατηρητές διακρίνουν πάντως μια πιο συμφιλιωτική γλώσσα από την ιρανική ηγεσία στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος (σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί είπε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται "σε ένα νέο περιβάλλον, με νέα οπτική", προσθέτοντας ότι είναι δυνατές "νέες προσεγγίσεις" στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ), αν και δεν διαθέτουν ενδείξεις για μια αλλαγή πολιτικής.

Πολλοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο.

Η Ουάσινκτον αφήνει να διαρρεύσει ότι η άσκηση των Ισραηλινών «Ενδοξος Σπαρτιάτης», η οποία έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αποτελούσε πρόβα για επίθεση εναντίον του Ιράν, για την ακρίβεια εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

Ο αρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών (Πασνταράν), στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Γιαφαρί, απαντά ότι στην περίπτωση αυτή θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Η κορυφή του αμερικανικού στρατού προειδοποιεί ότι πολεμικά

πλοία βρίσκονται στην περιοχή για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Οι ιρανοί στρατηγοί ανταπαντούν ότι ενισχύουν την άμυνά τους και ετοιμάζονται να σκάψουν 320.000 τάφους για να θάψουν τους εχθρούς τους.

Πρόκειται για ένα φραστικό και ψυχολογικό πόλεμο. Ενώ όμως αυτές οι απειλές γίνονται πρωτοσέλιδα στον παγκόσμιο Τύπο, την ίδια ώρα ορισμένες κινήσεις εξασφαλίζουν ότι δεν κλείνει η πόρτα στη διπλωματία. Λίγες ώρες μετά το χαμήλωμα των τόνων από υψηλόβαθμους ιρανούς αξιωματούχους, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου προειδοποιούσε για τους κινδύνους που θα είχε το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου απέναντι στο Ιράν, διαλύοντας έτσι τις απειλές για επικείμενη επίθεση.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μανουτσέρ Μοτακί (φωτογραφία) απέφυγε σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη να επαναλάβει την

επίσημη θέση ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί ποτέ του δικαιώματος στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρόλο που ρωτήθηκε σχετικά τέσσερις φορές.

Χθες, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά "θα διαπραγματευτεί σε ένα ισορροπημένο κλίμα και σε κοινά θέματα, διότι διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα μη ισορροπημένο κλίμα δεν θα δώσουν αποτέλεσμα".

Η συζήτηση για τον καταλληλότερο τρόπο απάντησης στη διεθνή

κοινότητα μοιάζει να σηματοδοτεί μια αλλαγή. Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξ ου πολλοί αναλυτές και διπλωμάτες φοβούνται ότι, όπως συνέβη το 2006, η ιρανική ηγεσία προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, μοιάζει διατεθειμένος να δώσει στους Ιρανούς μια ευκαιρία.

Το Ιράν του παρέδωσε την Παρασκευή μιαν απάντηση στο πακέτο των προτάσεων των έξι μεγάλων δυνάμεων, η οποία δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Σολάνα δήλωσε ότι ελπίζει να συναντηθεί "πριν από το τέλος του μήνα" με τον ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι, και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις "συζητούν" ακόμα την απάντηση της Τεχεράνης στις προτάσεις τους.

«Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο που ορίζει ο ΟΗΕ», τονίζει η εκπρόσωπός του. Η εναλλακτική λύση είναι να αρχίσουν να κτυπούν πραγματικά τα τύμπανα του πολέμου.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο