Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 08:30

Ιράν: Δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

Σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Sahab 3, το βεληνεκές του οποίου φθάνει το Ισραήλ, προέβησαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλαμ.

Σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Sahab 3, το βεληνεκές του οποίου φθάνει το Ισραήλ, προέβησαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλαμ.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε είναι συμβατικού φορτίου βάρους ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χλμ.

Η δοκιμή αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την εκτόξευση πυρών από εννέα άλλους πυραύλους εδάφους-εδάφους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, σημειώνεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τις χώρες της Δύσης λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο για να «βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες μονάδων που χειρίζονται βαλλιστικούς πυραύλους και των ναυτικών δυνάμεων», μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα του Ιράν», δήλωσε σήμερα ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης Χοσέιν Σαλάμ.

«Οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι και εκτοξευθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με ταχύτητα και με ακρίβεια. Ο εχθρός δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του. Οι στόχοι του είναι υπό την έλεγχό μας», πρόσθεσε.

Συνολικά εννέα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν, δήλωσε ο διοικητής μιλώντας στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. Εκτός από τον πύραυλο τύπου Sahab 3, ερρίφθησαν πύραυλοι τύπου Ζελζάλ με βεληνεκές 400 χλμ. και Φάτεχ βεληνεκούς 170 χλμ.

Το Press-TV μετέδωσε εικόνες τη στιγμή της εκτόξευσης του Sahab 3 σε ερημική περιοχή του Ιράν που δεν κατονομάζεται.

Βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία ολοκλήρωσαν χθες, Τρίτη ασκήσεις διάρκειας πέντε ημερών στον Κόλπο που είχαν στόχο την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον 5ο αμερικανικό στόλο που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν.

Χθες το Ιράν απείλησε ότι θα «πυρπολήσει» το Τελ Αβίβ και τον αμερικανικό στόλο στον Κόλπο, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι εκκλήσεις των δυτικών χωρών προς την Τεχεράνη να εγκαταλείψει οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters