Απέρριψε ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο την ιδέα μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων τονίζοντας πως «η οικογένεια μας αποτελείται από 27 μέλη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω», κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προέδριας ενώπιον της Ευρωβουλής.
Απέρριψε ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο την ιδέα μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων τονίζοντας πως «η οικογένεια μας αποτελείται από 27 μέλη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω», κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προέδριας ενώπιον της Ευρωβουλής.
«Ας σκεφθούμε ότι η Ευρώπη έχει πληρώσει αρκετά με τις διαιρέσεις και το τείχος που την χώριζε, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στις 21 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Ιρλανδία. Σημείωσε ακόμη πως σε συνεργασία με την ιρλανδική ηγεσία, θα προτείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Δεκέμβριο «μία μέθοδο γιά την αντιμετώπιση του αδιεξόδου» μετά το «όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί βάσει ποιας Συνθήκης θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές το 2009 και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καινούργια προσπάθεια για νέα Συνθήκη. «Η βάση» ανέφερε «θα είναι ή η Συνθήκη της Λισαβόνας ή η Συνθήκη της Νίκαιας, δεν θα υπάρξει άλλη νέα Συνθήκη». Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης σημείωσε για άλλη μία φορά ότι γι' τον ίδιο «διεύρυνση σημαίνει Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς αυτή δεν θα υπάρξει άλλη διεύρυνση». Διευκρίνισε ότι η διεύρυνση του 2004 υπήρξε επιτυχής «έπρεπε να γίνει για να ενωθεί η ευρωπαϊκή οικογένεια, το λάθος όμως ήταν ότι πριν γίνει η διεύρυνση θα έπρεπε να "προικισθεί" η Ευρώπη με μία νέα Συνθήκη».
«Αυτό θα ήταν σωφροσύνη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος και ανέφερε ότι «είναι υπέρ της ένταξης της Κροατίας και της Σερβίας, με την προϋπόθεση όμως πάντα οτι θα ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Εως τότε οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία θα συνεχισθούν» συμπλήρωσε.
Εν μέσω χειροκροτημάτων ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ακόμη ότι για τον ίδιο αποτελεί «πολιτική επιλογή» το γεγονός ότι η επικύρωση της Συνθήκης είναι θέμα των εθνικών κοινοβουλίων. Αναγνώρισε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους ευρωπαίους πολιτικούς και τόνισε «ας μετατρέψουμε τις διαφορές μας σε δύναμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση που σήμερα υποφέρει».
Ο Γάλλος πρόεδρος αφού υπογράμμισε την ανάκγη η Ευρώπη να επιδείξει «ταχύτητα στη δράση» ώστε να ξεκολλήσει από την ακινησία, όπως ανέφερε, σε συνδυασμό με την «προστασία των πολιτών», συνόψισε σε τέσσερεις τις μεγάλες προτεραιότητες της προεδρίας του:
- Η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.
«Από μόνες τους οι χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε, είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη» τόνισε.
- Η έγκριση του ευρωπαϊκού συμφώνου για την μετανάστευση.
Για τον Γάλλο πρόεδρο το έγγραφο αυτό είναι θεμελιώδες γιατί θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων να συζητηθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι πια στο εθνικό όπου «τα πολιτικά άκρα υποδαυλίζουν τους φόβους των συμπολιτών μας».
- Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με «τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα και εκείνους τους ανθρώπινους πόρους που θα επιτρέψουν οι αποφάσεις του λαμβάνουμε να γίνονται σεβαστές».
- Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τρόπο που «θα διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια». Επιπλέον η ΕΕ «δεν θα πρέπει πλέον να εισάγει γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν σέβονται τα πρότυπα που είναι υποχρεωμένοι να σέβονται οι Ευρωπαίοι γεωργοί».
Να σημειωθεί ότι το θέμα της Κοινωνικής Ευρώπης δεν περιλαμβάνεται στο τετράπτυχο των προτεραιοτήτων όπως το παρουσίασε ο προεδρεύων. Την «έλλειψη» αυτή υπογράμμισαν οι αριστεροί ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών κ. Σούλτς ο οποίος χαρακτήρισε «βαρύ παράπτωμα» τη μη ένταξη της Κοινωνικής Ευρώπης στις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ