Ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
«Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τα παράκτια κράτη-μέλη, εφόσον οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ» τόνισε ο κύριος Καραμανλής και υπογράμμισε ότι στην πράξη πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, προκειμένου όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια. Σημείωσε ακόμη πως το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής θα μπορούσε να γίνει στο επίπεδο των μεσογειακών κρατών-μελών.
Ο κύριος Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι προωθείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης συνόρων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου περιπολιών, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο του διαθέσιμου τεχνικού εξοπλισμού, ο οποίος μετά από αίτηση άλλου κράτους, μπορεί να διατεθεί προσωρινά.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξή του στο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δίνει έμφαση στο επίπεδο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της αντιμετώπισης των δουλεμπόρων και της καταγγελίας των χωρών εκείνων που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους ιδίως σε ό,τι αφορά στα θέματα της επανεισδοχής.
Από την πλευρά του ο κύριος Θαπατέρο, τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση «πρέπει να υποστηριχθούν αναπτυξιακά οι χώρες από τις οποίες προέρχονται (σ.σ. οι λαθρομετανάστες), ώστε να μπορούν να συγκρατούν τον κόσμο στις εστίες τους».
Παράλληλα, τόνισε πως «η Ευρώπη σέβεται τους μετανάστες, δεν θα μετατραπεί ποτέ σε φρούριο, αλλά δεν μπορεί να επιτρέπει σε κανέναν να μπαίνει από οπουδήποτε θέλει, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες».
Αυτή την ώρα οι δύο ηγέτες παρακάθονται σε γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών και της Αγκυρας.