Κόσμος
Κυριακή, 13 Ιουλίου 2008 09:39

Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης

Με την παρουσία 40 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι η πρώτη σύνοδος κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης (UPM)-ένα φιλόδοξο σχέδιο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με στοχο την ενίσχυση της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας. Οι εργασίες της συνόδου σημαδεύτηκαν μάλιστα από την επιστροφή της Συρίας μετά από πολλά χρόνια στη διεθνή σκηνή και την παρουσία στο Παρίσι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Με την παρουσία 40 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι η πρώτη σύνοδος κορυφής της Μεσογειακής Ένωσης (UPM)-ένα φιλόδοξο σχέδιο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με στοχο την ενίσχυση της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας.

Στη σύνοδο θα αποφασιστεί η γέννηση μιας νέας Ενωσης 43 χωρών: των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,10 χωρών του Νότου-Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Συρία, Τυνησία και Τουρκία -της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως επίσης Αλβανίας,της Κροατίας,της Βοσνίας ,του Μαυροβουνίου και του Μονακό.

Στόχος της Ενωσης θα είναι σε πρώτη φάση η συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της ρύπανσης, ηλιακής ενέργειας και πολιτικής ασφάλειας.

Η επιλογή της έδρας της Γραμματείας της Μεσογειακής Ενωσης αναμένεται επίσης να καθοριστεί μετά τις πρώτες συζητήσεις, με πιθανές πόλεις το Ραμπάτ, την Τύνιδα,τη Βαλέττα και τη Βαρκελώνη.

Οι εργασίες της συνόδου σημαδεύτηκαν μάλιστα από την επιστροφή της Συρίας μετά από πολλά χρόνια στη διεθνή σκηνή και την παρουσία στο Παρίσι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί, ο Ασσαντ εξέφρασε μάλιστα τη θέλησή του για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τον Λίβανο.

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον σύρο ομόλογό του να "πείσει το Ιράν να αποδείξει" ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Παρίσι με τους προέδρους της Συρίας και του Λιβάνου και τον εμίρη του Κατάρ, ο πρόεδρος Σαρκοζί είπε ακόμα πως η Συρία "παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ασαντ τόνισε πως επιθυμεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο