Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 18:48

Προβάδισμα εννέα μονάδων του Ομπάμα έναντι του Μακέιν

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα προηγείται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν, σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κινιπιάκ.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα προηγείται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν, καθώς λαμβάνει ποσοστό 50% στην πρόθεση ψήφου έναντι 41% που συγκεντρώνει ο δεύτερος, σε δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κινιπιάκ, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο γερουσιαστής του Ιλινόι χαίρει της μαζικής υποστήριξης των μαύρων ψηφοφόρων, όπως επίσης και πλειοψηφίας των γυναικών και των ψηφοφόρων κάτω των 55 ετών.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνας έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ομπάμα μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων και αγγίζει ελαφρά την πλειοψηφία μεταξύ των λευκών. Υποστηρίζεται επίσης από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που είναι άνω των 55 ετών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται εξάλλου κατά 11 μονάδες (50% έναντι 39%) του αντιπάλου του Μακέιν στις πολιτείες στις οποίες η διαφορά ήταν μηδαμινή (κάτω του 5%) το 2004 μεταξύ του ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους και του δημοκρατικού Τζον Κέρι. Στις πολιτείες που ψήφισαν τον Μπους με διαφορά άνω του 5% το 2004, ο Ομπάμα λαμβάνει 44% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 47% ο Μακέιν.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που δεν ταυτίζονται ούτε με το Δημοκρατικό, ούτε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι μοιρασμένοι εξίσου μεταξύ των δύο υποψηφίων (44%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 88% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται απολύτως άνετα ή άνετα με την προοπτική να έχουν έναν μαύρο πρόεδρο, έναντι ποσοστού 9% που λέει ότι η προοπτική αυτή δεν τους κάνει καθόλου να αισθάνονται άνετα, ή απλώς να αισθάνονται άνετα. Σύμφωνα με το 86% των ερωτηθέντων, το χρώμα του δέρματος του Ομπάμα δεν θα επηρεάσει την επιλογή τους.

Επίσης το 64% των ερωτηθέντων των ερωτηθέντων δηλώνουν όσον αφορά την ηλικία του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ο οποίος θα γίνει 72 ετών τον Αύγουστο, ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, έναντι ποσοστού 34% που δηλώνει ότι είναι ένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οικονομική κατάσταση είναι ο κύριος λόγος ανησυχίας στις ΗΠΑ για το 53% των ψηφοφόρων, ο οποίος προηγείται του πολέμου στο Ιράκ (16%) και των θεμάτων υγειονομικής κάλυψης (11%).

Στη δημοσκόπηση αυτή πλειοψηφία των Δημοκρατικών (56%) δήλωσε επίσης ότι ο Ομπάμα οφείλει να επιλέξει την πρώην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό απέρριψε πλειοψηφία 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και το 49% των εκλογέων όλων των τάσεων.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από τις 8 ως τις 13 Ιουλίου σε δείγμα 1.725 ανθρώπων και έχει περιθώριο σφάλματος συν, πλην 2,4%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο