Κόσμος
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 16:36

Μπαμπατζάν: Εντατικές οι προσπάθειές μας για επίλυση του Ιρανικού

Η Τουρκία κάνει εντατικές προσπάθειες για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.

Η Τουρκία κάνει εντατικές προσπάθειες για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αλί Μπαμπατζάν, προσθέτοντας πως η χώρα του βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις.

«Το γεγονός ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές καθιστά χρέος της Τουρκίας να διευκολύνει το διάλογο» σημείωσε ο Μπαμπατζάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τζιν Πινγκ πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (UA), ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην ¶γκυρα.

«Έχουμε συνομιλίες με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για όλες τις πτυχές του πακέτου» που πρότειναν οι μεγάλες δυνάμεις στην Τεχεράνη στα μέσα Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Μπαμπατζάν σημείωσε ότι εντατικές επαφές γίνονται για τις προτάσεις αυτές από τον περασμένο μήνα.

Σήμερα το πρωί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε για την πυρηνική κρίση με την Τεχεράνη με τον Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ¶γκυρα.

Εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί αναμένεται την Παρασκευή στην τουρκική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με Τούρκους υπευθύνους, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Μπαμπατζάν.