Πολιτική
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 17:58

Το πλαίσιο λειτουργίας των Κολεγίων

«Οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του συστήματος τυπικής εκπαίδευσης οπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΙΕΚ» σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του συστήματος τυπικής εκπαίδευσης οπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΙΕΚ» σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας.

Σε αυτό προβλέπονται αυστηρές διατάξεις για την άδεια λειτουργίας τους και συγκεκριμένα αυτή χορηγείται μετά απο γνώμη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων και λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια όπως «Κτηριακές υποδομές, συνθήκες υγιεινής και υλικοτεχνικός εξοπλισμός».

Επίσης «οι εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν βιβλιοθήκη που θα είναι λειτουργική για τη μελέτη των σπουδαστών, χώρους εργαστηρίων ανάλογα με τις ειδικότητες που παρέχονται, οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Απαγορεύεται η συστέγαση Κολεγίου με φροντιστήριο ή οποιοδήποτε φορέα εκπαίδευσης ή οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα, υπό την έννοια της ύπαρξης μεταξύ τους κοινής εισόδου και ενιαίων χώρων διδασκαλίας, μελέτης, διοίκησης και αναψυχής. Απαγορεύεται η συσχέτιση κολλεγίων με φροντιστήριο ή οποιοδήποτε φορέα εκπαίδευσης, κατά την προβολή, αναγγελία, γνωστοποίηση ή διαφήμιση ή στις επιγραφές τους».

Ακόμη το νομοσχέδιο θέτει αυστηρά κριτήρια για τους διδάσκοντες, που πρέπει να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ θα προέρχονται από τους εγγραφομένους στο σχετικό μητρώο που θα υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη, πρέπει να κατατεθεί εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας με εγκατάσταση στην Ελλάδα, ποσού 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας καταπίπτει η εγγυητική επιστολή και από το ποσό της επιστρέφονται κατά προτεραιότητα τα καταβληθένα δίδακτρα στους σπουδαστές και καταβάλλονται οι αμοιβές του προσωπικού εως το τέλος του σπουδαστικού έτους.

Ακόμη, τα κολλέγια υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τόσο στις ιδρυτικές τους πράξεις όσο και στην εν γένει προς τα έξω σχέση τους αποκλειστικά και μόνο τον τίτλο «Κολλέγιο».

Κάτω απο αυτόν τίθεται η επωνυμία, με στοιχεία τα οποία απαγορεύεται να υπερβαίνουν σε μέγεθος εκείνα του τίτλου. Απαγορεύεται επίσης να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει.

Πολύ αυστηρές είναι και οι κυρώσεις εάν κάποιο κολλέγιο παραβαίνει τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ ανάλογα με το παράπτωμα μπορεί και ανακληθεί η άδεια λειτουργίας.

Τέλος, κάθε πάροχος υπηρεσιών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης υποχρεούται να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νόμου μέχρι 31 Αυγούστου 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ