Σε έντονο ύφος απαντά ο πρωθυπουργός στην επιστολή που του είχε αποστείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.
Σε έντονο ύφος απαντά ο πρωθυπουργός στην επιστολή που του είχε αποστείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens.
O κ. Κώστας Καραμανλής στην απαντητική του επιστολή στον κ. Γιώργο Παπανδρέου επαναλαμβάνει πως επιβάλλεται η ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και απορρίπτει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας. Σημειώνει δε πως η επιτροπή «θα συγκροτηθεί για την αποκάλυψη και όχι για τη συγκάλυψη». «Ο ισχυρισμός σας ότι "όποιος αρνείται την Επιτροπή, συγκαλύπτει", ούτε ευσταθεί, ούτε, προπάντων, μας αφορά» προσθέτει ο πρωθυπουργός. «Το αντίθετο μάλιστα! Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σ’ αυτή τη φάση, με αυτά τα δεδομένα, θα οδηγούσε στη συγκάλυψη».
Μάλιστα επισημαίνει πως το αποτέλεσμα της Εξεταστικής για τα εξοπλιστικά ανατρέπει τον ισχυρισμό, όπως αναφέρει, του κ. Παπανδρέου ότι η σύστασή της είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος, καθώς, όπως σημειώνει, «η Επιτροπή αυτή δεν μπόρεσε να φτάσει ως την αλήθεια, ενώ η Δικαιοσύνη είναι τώρα, με συγκεκριμένα στοιχεία, στα ίχνη των υπόλογων».
Ο πρωθυπουργός καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και του καταλογίζει «παντελώς ακατανότη βιασύνη».
«Η προσποίηση βιασύνης είναι παντελώς ακατανόητη, όταν προέρχεται από εσάς, που δεν διστάσατε, για λόγους κομματικής αδυναμίας, να υπονομεύσετε την κορυφαία Κοινοβουλευτική Διαδικασία, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να καταστήσετε σήμερα αδύνατη, τόσο τη συνταγματική κατοχύρωση διαδικασιών διαφάνειας, όσο και την εφαρμογή προτάσεων τις οποίες προβάλλατε και, υποτίθεται, ότι θεωρούσατε ως επιτακτικά αναγκαίες. Παρ’ όλα αυτά ζητάτε τώρα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για θέματα διαφάνειας, όταν, κατά την άποψή μου - και εσείς το γνωρίζετε - μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με την Διακομματική Επιτροπή που προτείνω».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρει ακόμη πως «μπορεί, πράγματι, μέσα από τις πρόσφατες δημόσιες ομολογίες στελεχών του κόμματός σας, να αντλούνται χρήσιμα συμπεράσματα για τα μέτρα που χρειάζονται» προσθέτει όμως πως «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί η λειτουργία της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής να συνδέεται ή να συγχέεται με τη συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης».
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου πως «αβασάνιστα και αβάσιμα», κάνει λόγο για «θεσμικές παρεκτροπές» και «αδρανοποίηση της Βουλής», ενώ συνεχίζει, όπως αναφέρει, και την επιθετικότητά του εναντίον της Δικαιοσύνης.
«Οφείλω να επισημάνω ότι η απόπειρα αμφισβήτησης των θεσμών του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και μάλιστα κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση, δεν είναι δικαίωμα κανενός. Οφείλουμε όλοι, ακόμη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να σεβόμαστε τους θεσμούς. Ιδίως, μάλιστα, τη Βουλή των Ελλήνων, την καρδιά της Δημοκρατίας μας και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» συμπληρώνει.
Καταλήγοντας ζητά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αντί να καταφεύγει συνεχώς σε καταγγελτικό λόγο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, να συμπράξει στην αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.