Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 10:47

Αυστηρή απάντηση Κ. Καραμανλή στα Σκόπια

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στα Σκόπια η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην προκλητική επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Η επιστολή πρόκειται να κοινοποιηθεί σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στα Σκόπια η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην προκλητική επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το κρατικό ραδιόφωνο, η επιστολή θα είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή στα όσα αναφέρει ο Νίκολα Γκρούεφσκι περί «μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας» στην Ελλάδα.

Η επιστολή πρόκειται να κοινοποιηθεί σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού βρίσκει τα Σκόπια σε περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής, ειδικά μετά και τη σύλληψη του Ζόραν Ζάεφ, αντιπροέδρου του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -και πιθανότερου διαδόχου της παραιτηθείσης προέδρου Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Ο δήμαρχος της πόλης Στρούμιτσα συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υποστήριξε ότι η σύλληψη Ζάεφ έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα και υποκινήθηκε από την κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι, ανακοινώνοντας αποχή από τις εργασίες του κοινοβουλίου.

«Πόντιος Πιλάτος» η Ουάσινγκτον

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το θέμα με την επιστολή Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δεν αφορά τις ΗΠΑ και ότι «πρόκειται για θέμα μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας».

Κληθείς να σχολιάσει την προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στον Ελληνα ομόλογό του όπου μεταξύ άλλων εγείρει θέμα μειονοτήτων και επιστροφής περιουσιών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε:

«Πρόκειται για θέμα μεταξύ της "Μακεδονίας" -όπως παγίως αποκαλούν τη γειτονική χώρα οι Αμερικανοί- και της Ελλάδας. Αντιλαμβάνομαι ότι η αλληλογραφία έγινε μεταξύ των δυο μερών, γι αυτό θα σας παρέπεμπα σε ένα από τα δύο μέρη για σχολιασμό».

«Από τη δική μας οπτική, θα θέλαμε να δούμε τη "Μακεδονία" και την Ελλάδα να επιλύουν το θέμα του ονόματος, το οποίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτό το ζήτημα. Θα θέλαμε να δούμε αυτές τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται με επιτυχία σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Μακόρμακ.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε άρθρο του στη διπλωματική στήλη της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς», χαρακτηρίζει τον κ. Γκρούεφσκι ως τον πλέον αναχρονιστικό ηγέτη στην Ευρώπη. Ο Έλληνας διπλωμάτης στηλιτεύει την ενέργεια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος -όπως σημειώνει ο κ. Μαλλιάς- δρα με σημείο αναφοράς το παρελθόν και δεν εκπροσωπεί τη νέα γενιά Ευρωπαίων ηγετών που ατενίζουν το μέλλον.