Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 21:12

Γ. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση ασχολείται με τη συγκάλυψη των σκανδάλων

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εφ' όλης της ύλης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της 2ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εφ' όλης της ύλης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της 2ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση είναι άβουλη και ασχολείται με τη συγκάλυψη των σκανδάλων, είναι αποτυχημένη και επικίνδυνη για την χώρα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της παράγει την ηθική και πολιτική κρίση, χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και λογοδοτεί μόνο στα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Εχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μίζες, χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ σε φίλους την ώρα που ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, έξαρση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, ανέφερε και χαρακτήρισε πραξικοπηματικό τον τρόπο κατάργησης της Αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Ζορμπάς.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επιστολή του κ. Καραμανλή για την υπόθεση της Siemens και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο υποστήριξε ότι με την απάντηση του αρνήθηκε τη διαφάνεια και επέλεξε την αναβολή. Όσο για τη θέση του πρωθυπουργού ότι η Εξεταστική θα έρθει στην ώρα της, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι αυτή η ώρα είναι μάλλον μακριά και πιθανόν μετά τις εκλογές και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην τολμήσουν να πάνε σε εκλογές παραγραφής.

«Οι ευθύνες μας είναι ιστορικές για την συγκρότηση ενός μετώπου αλλαγής και αναγέννησης της Δημοκρατίας» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι το Κίνημα οφείλει να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία μέσα από μια Νέα Εθνική Συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε παράλληλα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μεταξύ των όποιων τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Επανέλαβε δε πως η οικονομία, με την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι εκτός ελέγχου.

Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και παρουσίασε τις προτάσεις για διαφάνεια στη χρηματοδότηση του κόμματος, αρχής γενομένης από την ουσιαστική ονομαστικοποίηση των εισφορών στο ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε ακόμη όλες οι εισροές χρημάτων να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού λογαριασμού καθώς και τη σύνταξη προϋπολογισμού που θα εγκρίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο και θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα υποστήριξε ότι τελεί υπό εγκατάλειψη και παρουσίασε σχέδιο για την ανάπτυξή της.

Επίσης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα πως παίζει με τα δικαιώματα των αγροτών προκειμένου να τους χειραγωγήσει.

Για το Σκοπιανό επέκρινε την κυβέρνηση πως στρογγυλοκάθισε σε ένα ανώδυνο, όπως είπε, βέτο χωρίς από κει πέρα να υπάρχει οποιαδήποτε στρατηγική.

Αναφερόμενος στην εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές παραδόσεις του κόμματος δεν έχουν θέση στην παράταξη.