Κόσμος
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 13:22

Ρωσία: «Η δίκη του Κάρατζιτς πρέπει να είναι αμερόληπτη»

Η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς πρέπει να είναι «αμερόληπτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς πρέπει να είναι «αμερόληπτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ρ. Κάρατζιτς αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση» της Σερβίας... Ελπίζουμε ότι η έρευνα και η δίκη της περίπτωσης Κάρατζις θα έχουν αμερόληπτο χαρακτήρα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το θέμα της προσαγωγής του Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Σερβίας, είχαν δηλώσει προηγουμένως πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το θεωρούμε εσωτερική υπόθεση της Σερβίας, οι αρχές της οποίας οφείλουν να λάβουν την απόφαση για μια ενδεχόμενη έκδοση του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ», ανέφερε ρωσική «διπλωματική πηγή», σύμφωνα με το RIA-Novosti.

Ανάλογα σχόλια μεταδόθηκαν και από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο μετέδωσε επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών την εξής δήλωση: «Το θεωρούμε εσωτερική υπόθεση της Σερβίας και της ηγεσίας της χώρας».

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι, εάν ο Κάρατζιτς προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και οι Δυτικοί θα πρέπει να δικασθούν για τους βομβαρδισμούς του 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Εάν ο Κάρατζιτς πρέπει να δικασθεί στη Χάγη, τότε, δίπλα του στο εδώλιο πρέπει να καθήσουν εκείνοι που πήραν την απόφαση του βομβαρδισμού φιλειρηνικών πολιτών που δεν έφταιγαν σε τίποτε και σκοτώθηκαν κατά εκατοντάδες την περίοδο εκδημοκρατισμού των Βαλκανίων από τη Δύση», είπε Ο Ρογκόζιν.

Πληροφορίες του Τύπου, οι οποίες διαψεύσθηκαν από τη ρωσική ηγεσία, έκαναν λόγο στις αρχές του 2007 για παρουσία του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Ρωσία.

«Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Κάρατζιτς κρύβεται στη Ρωσία ελήφθη από καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας στο εξωτερικό», έγραψε η εφημερίδα του Σαράγεβο Oslobodjenje, επικαλούμενη πηγή της βοσνιακής υπηρεσίας πληροφοριών SIPA.

Ενας ακόμη Σέρβος της Βοσνίας, ο Ντράγκαν Ζελένοβιτς, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, κρυβόταν στη Ρωσία πριν από τη μεταφορά του στη Χάγη, το 2006.