Κόσμος
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 14:08

Στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

Τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, δέχθηκε σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει ένα σταθερό Κόσοβο, που σέβεται το σχέδιο Αχτισάαρι και δείχνει φροντίδα για τις μειονότητες.

Τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, δέχθηκε σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει ένα σταθερό Κόσοβο, που σέβεται το σχέδιο Αχτισάαρι και δείχνει φροντίδα για τις μειονότητες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του σερβικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Β92, μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τη σταθερότητα στην περιοχή του Κοσόβου.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την αφοσίωσή σας στην εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μειονοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να πείσουν εκείνα τα έθνη που δεν έχουν αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο να το κάνουν το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και ζητήματα εκπαιδευτικής φύσεως, καθώς και οι ευρωατλαντικές επιδιώξεις της Σερβίας, τις οποίες στηρίζουν, όπως είπε, οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, ευχαρίστησε τον κ. Μπους για ό,τι έχει κάνει η Ουάσιγκτον για το Κόσοβο, ενώ ο κ. Θάτσι είπε ότι το Κόσοβο θα είναι για πάντα υπόχρεο στις ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε εδώ, ενώπιον του προέδρου Μπους προκειμένου να του διαβιβάσουμε όλα όσα αισθάνεται ο λαός του Κοσόβου για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος στήριζε και στηρίζει πάντα την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Δεσμευόμαστε, επίσης, να εφαρμόσουμε με συνέπεια το σχέδιο Αχτισάαρι», τόνισε ο κ. Σεϊντίου.

«Το Κόσοβο θα είναι μια χώρα δημοκρατική, μια χώρα για όλους τους πολίτες της. Θα έχει έναν ειδικό σεβασμό για τις μειονότητες. Ενδιαφερόμαστε, επίσης, να έχουμε άριστες σχέσεις και με τη Σερβία. Τα σημεία αναφοράς μας είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.», πρόσθεσε.