Πολιτική
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 18:47

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την αντικατάσταση της Αρχής Ζορμπά

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την αντικατάσταση της Αρχής της οποίας προΐσταται ο κ. Γ. Ζορμπάς.

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την αντικατάσταση της Αρχής για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες με νέα Επιτροπή, με διευρυμένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μίλησε για αναβάθμιση της Επιτροπής με στόχο να εμπεδωθεί η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση της Εθνικής Αρχής και η απομάκρυνση του προέδρου της Γιώργου Ζορμπά.

Παράλληλα δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για την τοποθέτηση εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της νέας Επιτροπής, κάτι που ο κ. Αλογοσκούφης απέρριψε επικαλούμενος το άρθρο 89 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πανικό της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ότι «στην πραγματικότητα θέλει να διακόψει την έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή Ζορμπά για την «Ζήμενς" και την διερεύνηση πιθανής χρηματοδότησης υπουργών της».

«Η νέα Αρχή θα συσταθεί μετά από δύο μήνες και η κυβέρνηση θα έχει όλο τον χρόνο να προχωρήσει σε εκλογές. Τότε θα υπάρξει και παραγραφή τυχόν αδικημάτων» συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη.

«Το κράτος έχει συνέχεια. Ό,τι έρευνες έχει κάνει η Αρχή στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστούν από την νέα Επιτροπή. Τίποτα δεν διακόπτεται» αντέτεινε ο κ. Αλογοσκούφης καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ διαδικαστικά τερτίπια.