Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 11:41

Κυπριακό - Το Σεπτέμβριο οι απευθείας διαπραγματεύσεις

Το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Την ίδια ώρα στην Κύπρο ο κ. Δ. Χριστόφιας άρχισε χωριστές επαφές με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων εν όψει της καθοριστικής μεθαυριανής συνάντησης του με τον κ. Ταλάτ.

Το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, άρχισε χωριστές επαφές με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, εν όψει της μεθαυριανής συνάντησης του με τον κ. Ταλάτ, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσον οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε ήδη με την γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο κ. Χριστόφιας μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις, εάν και εφόσον ο ίδιος κρίνει κατά τη συνάντηση του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως είπε κ. Κατσουρίδης, υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις συζητήσεις στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές. Σύμφωνα με την ενημέρωση, πρόσθεσε, υπάρχουν συγκλίσεις σε ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές και στοιχειώδης γεφύρωση του χάσματος.

Παράλληλα σημείωσε πως το ευνοϊκό κλίμα διεθνώς όσον αφορά το Κυπριακό, και η κατάσταση στην Τουρκία αποτελούν εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΚΕΛ κρίνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί διαδοχικά με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ και αύριο με τις το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

Εν τω μεταξύ οι σύμβουλοι των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί έχουν ετοιμάσει χωριστά έγγραφα για τις θέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές. Στη βάση αυτών οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσουν το Σεπτέμβριο σε απευθείας διαπραγματεύσεις.