Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 13:55

Μπάρακ Ομπάμα: «Θαύμα» στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ

Ενα «θαύμα» που συνέβη στη Μέση Ανατολή αποτελεί το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες.

Ενα «θαύμα» που συνέβη στη Μέση Ανατολή αποτελεί το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες.

«Κατά τη διάρκεια των 60 ετών (της ύπαρξης του Ισραήλ) πρόεδρε Πέρες, συμμετείχατε ενεργά στο θαύμα αυτό που συνέβη και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, όχι μόνο ως Αμερικανοί, αλλά επίσης και ως πολίτες του κόσμου για τις υπηρεσίες που προσφέρατε στη χώρα σας», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα στην κατοικία του προέδρου του Ισραήλ.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος διατύπωσε για μια ακόμη φορά την «διαρκή του προσήλωση στην ασφάλεια του Ισραήλ και την ελπίδα του ότι θα είναι αποτελεσματικός εταίρος, τόσο ως γερουσιαστής, όσο και ως πρόεδρος, για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».

Ο Σιμόν Πέρες είπε από την πλευρά στον Μπάρακ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από έναν μεγάλο πρόεδρο και δήλωσε ότι το Ισραήλ ελπίζει στον τερματισμό της διένεξης με τους Παλαιστίνιους.

«Εάν μπορώ να σας δώσω μια συμβουλή ως υποψήφιο... να είστε ένας μεγάλος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο κόσμος έχει ανάγκη από όραμα και ηγεσία, οι επείγουσες υποθέσεις είναι παγκόσμιες - όχι εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι «η τρομοκρατία και η πείνα».

Αφού συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ομπάμα επισκέφθηκε, φορώντας το παραδοσιακό κιπά, το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, και στη συνέχεια την πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία αποτελεί στόχο των παλαιστινιακών ρουκετών που εκτοξεύονταν από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.