Πολιτική
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 21:44

Δημιουργείται ομάδα εργασίας για την κοινωνική οικονομία

«Η κοινωνική προστασία αποτελεί, για την κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης, πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία. Αφορά όλους και κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους».

«Η κοινωνική προστασία αποτελεί, για την κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης, πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία. Αφορά όλους και κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, το μεσημέρι, στο υπουργείο.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την κοινωνική οικονομία στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας της αλληλεγγύης, η οποία, όπως ανέφερε η υπουργός, «θα αποτελέσει το δυνατό όπλο μας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Τα θέματα της συζήτησης στη σύσκεψη αφορούσαν:

-Την ενημέρωση και συζήτηση για τη νέα κοινωνική ατζέντα της ΕΕ.

-Την κατάρτιση της εθνικής έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη της περιόδου 2008-2010.

-Το ρόλο του κράτους και των κοινωνικών εταίρων στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τρόπους ενίσχυσής της.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Απασχόλησης Δημήτρης Κοντός, το θέμα αυτό αφορά την ενίσχυση ενός υποτονικού σήμερα τομέα της οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί διαφόρων ενώσεων (γυναικείοι, αγροτοτουρισμοί) για τον οποίο απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθούν-χρηματοδοτηθούν και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κοινωνική ατζέντα της ΕΕ, έγινε αποτίμηση της κατάστασης και τέθηκαν οι προτεραιότητες σχετικά με:

-Την ενίσχυση της απασχόλησης και ελκυστικότητας στην εργασία για τις γυναίκες, τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.

-Την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την πρόσβαση, την πληροφόρηση και τη βασική εκπαίδευση (αθίγγανοι, μετανάστες, αναλφάβητοι).

-Την ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στα φτωχά παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας (αποτελεί και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

-Την κοινωνική ένταξη ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων όπως ΑμΕΑ, Ρομ, μετανάστες.

Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε εποικοδομητικό το διάλογο που έγινε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής και τόνισε πως σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα ώστε το Σεπτέμβριο η χώρα μας να καταθέσει στην Κομισιόν τη δική της έκθεση και τις δικές της προτάσεις για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ