Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 14:16

Από 1η Νοεμβρίου η δοκιμαστική περίοδος ψηφιακής εκπομπής

Το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων τηλεόρασης και ραδιοφώνου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών&Επικοινωνιών, Θ. Ρουσόπουλος και Κ. Χατζηδάκης. Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η δοκιμαστική περίοδος ψηφιακής εκπομπής, ενώ η καταληκτική συμφωνία λήγει το 2015.

Το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων τηλεόρασης και ραδιοφώνου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών&Επικοινωνιών, Θ. Ρουσόπουλος και Κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, από την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η δοκιμαστική περίοδος ψηφιακής εκπομπής, ενώ η καταληκτική συμφωνία λήγει το 2015, αλλά όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ενωση προτρέπει τα κράτη-μέλη να έχουν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των συχνοτήτων μέχρι το 2012.

Με το χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων ολοκληρώνεται μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να βάλουν μια τάξη στο σημερινό άναρχο τοπίο, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι με το χάρτη «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έχει ζητήσει μέχρι το 2012 να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».

Όπως είπε, ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων εστάλη για διαβούλευση στην Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, και αφού ανέφερε επιγραμματικά τα βήματα που έγιναν μέχρι την ολοκλήρωση του χάρτη, γνωστοποίησε ότι πριν την έκδοση των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις, θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ευχαρίστησε την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου που ασχολήθηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημιουργία του χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι το σχέδιο που στηρίζεται στο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, αφορά «την επόμενη μέρα», όταν -όπως είπε- θα έχουμε μόνο ψηφιακή τηλεόραση και ραδιόφωνο. Θέτουμε, είπε, τις προϋποθέσεις για να περάσει στην ψηφιακή εποχή η ελληνική τηλεόραση και σημείωσε ότι θα υπάρχει πλέον βελτιωμένος τρόπος μετάδοσης και πως θα απαιτούνται λιγότερα μέσα για τη μετάδοση αυτή. Ενδειτικά ανέφερε ότι κάθε δίαυλος θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και τέσσερα προγράμματα αντί ενός που είναι σήμερα. Παράλληλα, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, θα καταργηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αναλογική τηλεόραση και θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεοπτικής μετάδοσης και από φορητές συσκευές.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Χρήστος Καψάλης, που ηγήθηκε του σχετικού εγχειρήματος, ανέλυσε τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων.

πηγή ΑΠΕ