Πολιτική
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008 15:51

ΤΕΕ: Να ενταθούν οι έλεγχοι των συνθηκών εργασίας

Με αφορμή το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα, που συνέβη χτες το απόγευμα στο δεξαμενόπλοιο "Friendship Gas", το οποίο επισκευαζόταν στο Πέραμα, το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι έχει προτείνει:

«Να σταματήσει, επιτέλους, η επισκευή πλοίων χωρίς την παρουσία και επίβλεψη Διπλωματούχου Ναυπηγού - Μηχανολόγου Μηχανικού, ο οποίος είναι ο μόνος που διαθέτει ολοκληρωμένες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις για την καθοδήγηση μιας τόσο σύνθετης και επικίνδυνης εργασίας.

• Να σταματήσει η επισκευή πλοίων σε χώρους που δεν τηρούν κανόνες ασφαλείας, όπου οι μέθοδοι και οι συνθήκες εργασίας απέχουν κατά πολύ από αυτές που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σύγχρονο ναυπηγείο.

• Να διεξαχθεί εμπεριστατωμένη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος από ομάδα πραγματογνωμόνων, η οποία να αποτελείται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτειακούς παράγοντες και από εξειδικευμένους επιστήμονες.

• Να ενταθούν οι έλεγχοι των συνθηκών εργασίας από τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

• Να συσταθεί ειδικός φορέας πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με 4μερή εκπροσώπηση (εργαζομένων, εργοδοτών, πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας), ο οποίος θα εποπτεύει την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών με ολοκληρωμένο τρόπο».