Κόσμος
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008 16:22

Την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση Κάρατζιτς στο ΔΠΔ

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Σερβίας, αρμόδιος για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Σερβίας, αρμόδιος για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.

Όπως είπε, ο συνήγορος του Κάρατζιτς έχει περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να εφεσιβάλει τη διαταγή έκδοσης. Η έφεση είναι πιθανό να αποσταλεί ταχυδρομικώς, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία.

«Το δικαστήριο διαθέτει τρεις ημέρες για να αποφασίσει σχετικά με την έφεση, αλλά θεωρώ ότι θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να υπογράψει τη διαταγή έκδοσης», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Θεωρητικά -σημείωσε- οι δικαστές είναι δυνατό να κάνουν δεκτή την έφεση του Κάρατζιτς και να απορρίψουν τη διαταγή έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο όπως επεσήμανε κάτι τέτοιο είναι άκρως απίθανο. «Το νωρίτερο που μπορεί να εκδοθεί είναι τη Δευτέρα. Δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε. Δεκατρία χρόνια τον περιμέναμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο ίδιος ο συνήγορος του Ράντοβαν Κάρατζιτς δήλωσε ότι θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο, που του επιτρέπει ο νόμος, για να καταθέσει έφεση στην απόφαση έκδοσης του πελάτη του στο δικαστήριο της Χάγης. Οπως είπε ο Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, θα καταθέσει την έφεση στις 19:55 (τοπική ώρα), ώστε να καθυστερήσει η έκδοση και να μπορέσουν τα μέλη της οικογένειας του Κάρατζιτς να τον επισκεφτούν πριν οδηγηθεί στη Χάγη.

Παράλληλα, ο κ. Βούγιατσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο΄Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Μίροσλαβ Λάιτσακ, θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα παραχωρήσει ταξιδιωτικά έγγραφα στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του Κάρατζιτς. Ο κ. Λάιτσακ χθες βράδυ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει την έξοδο από τη Βοσνία στην οικογένεια του Κάρατζιτς, μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν τον βοηθούσαν να κρύβεται. «Η οικογένεια του Κάρατζιτς θα έχει την δυνατότητα να τον επισκεφτεί στη Χάγη σε αντίθεση με τους συγγενείς των θυμάτων που δεν έχουν τέτοια ευκαιρία», σημείωσε ο κ. Λάιτσακ δικαιολογώντας την απόφαση του.

Από την πλευρά τους, οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές στη Σερβία έχουν προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα μαζική διαμαρτυρία κατά της σύλληψης και έκδοσης του Κάρατζιτς, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν διατυπωθεί απειλές κατά της ζωής πολιτικών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, αλλά κατά του φιλοδυτικού προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.