Κόσμος
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008 20:46

Το κυνήγι της «Αλεπούς»

Πώς θα βρουν τον πιο διάσημο καταζητούμενο εγκληματία πολέμου, όταν η C.I.A. δεν μπορεί; Ενας νεαρός ρεπόρτερ πείθει ένα κάμεραμαν κι έναν ανυπόληπτο δημοσιογράφο να τον ακολουθήσουν στη Βοσνία. Εκεί, προσπαθούν, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που ίσως κοστίζουν τη ζωή τους, να αποκαλύψουν την κρυψώνα και να ανεβάσουν τις «μετοχές» τους στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κάποια στιγμή, οι κινήσεις τους εντοπίζονται και τους θεωρούν μυστικούς πράκτορες της CIA. Ο κλοιός γύρω τους ολοένα και σφίγγει και η αποστολή τους σύντομα μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το στόρι της ταινίας «The Hunting Party» του Ρίτσαρντ Σέπαρντ, που δείχνει ότι, στον πόλεμο, αυτό που έχει συμβεί, δεν ταυτίζεται με αυτό που βλέπεις.

Και γιατί τη θυμηθήκαμε τώρα, ενώ προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στην περυσινή Μόστρα της Βενετίας; Γιατί το κυνήγι αφορούσε την «Αλεπού» της Σερβίας, δηλαδή τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, που υποδύθηκε τον δημοσιογράφο της τηλεόρασης Σάιμον Χαντ, μιλά στην "Corriere della sera", για τη «σύλληψη του ανθρώπου που από πολλές απόψεις συμβολίζει την τρομερή βαλκανική σύγκρουση και τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας.

Η ταινία, που γυρίστηκε το 2007, βασίστηκε σε ένα άρθρο που είχε γράψει ο Σκοτ Αντερσον το 2000 στο περιοδικό «Esquire» με τίτλο «Τι έκανα στις καλοκαιρινές μου διακοπές».

«Αναρωτιέμαι σήμερα πόσοι νέοι γνωρίζουν τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995», λέει ο Γκιρ. «Και πόσοι αναρωτιούνται με τη σειρά τους γιατί η διεθνής κοινότητα δεν απέτρεψε τότε εκείνες τις σφαγές».

Απαντώντας ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε ερώτηση, γιατί στην ταινία δεν κατονομάζεται η «Αλεπού» είπε: «Επειδή η αλήθεια στον κινηματογράφο έχει ανάγκη από τη φαντασία προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ελευθερία. Αλλωστε, η συγκεκριμένη ταινία ωχριά μπροστά στη φρίκη εκείνων των σφαγών και των γενοκτονιών. Ακόμη κι έτσι, όμως, είχα αισθανθεί φόβο και πόνο όταν είχα συναντήσει τον άνθρωπο που υποδυόταν τον Κάρατζιτς. Καθώς είμαι αναμιγμένος σε διάφορες υποθέσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, εισπράττω το τέλος κάθε υπόθεσης όχι ως βεντέτα, αλλά ως απονομή δικαιοσύνης».

Η διπλή ζωή του Κάρατζιτς, που υποδυόταν επί τόσα χρόνια ένα γιατρό του New Age, θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της μια δεύτερη ταινία, ή μια ταινία μέσα στην ταινία όπου πρωταγωνίστησε ο Ρίτσαρντ Γκιρ. «Μα ήταν αλήθεια, ήταν μια παράλληλη πραγματικότητα», επισημαίνει ο ηθοποιός. «Η σύλληψη του Κάρατζιτς δεν αφορά τη Σερβία. Αφορά όλους εμάς, θύματα, υποστηρικτές, αντίπαλους, και κυρίως πολίτες σε αναζήτηση μιας κοινωνικής ισορροπίας».

Πηγή: Corriere della sera, ΑΠΕ-ΜΠΕ