Κόσμος
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008 12:17

ΝΑ Ευρώπη: Η ευρωπαϊκή προοπτική, εγγύηση για την περιφερειακή σταθερότητα

Εγγύηση για την περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισημάνθηκε, στη διάρκεια της συνόδου των επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής.

Εγγύηση για την περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισημάνθηκε, στη διάρκεια της συνόδου των επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής.

Στη σύνοδο, οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν στο Σάλτσμπουργκ, με θέμα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη, κυριάρχησαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Σερβία (νέα κυβέρνηση, σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς), ενώ υπογραμμίσθηκε η βούληση των κυβερνήσεων για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου των χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε «επιστροφή στους κόλπους της οικογένειας» την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε, ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων για την ανάπτυξη της Αλβανίας, την τελευταία τριετία, απέδωσε «καρπούς», καθιστώντας τη χώρα ως έναν από τους πλέον, ελκυστικούς, επενδυτικούς προορισμούς.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα συμβάλει στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, διατύπωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, κ. Αλφρεντ Γκούζενμπάουερ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Σερβία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιδράσει στις θετικές εξελίξεις στη χώρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "υπάρχει στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός έγινε με τις θετικές εξελίξεις στη Σερβία και με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς".

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, μετέφερε το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση θα βαδίζει στην ευρωπαϊκή "κατεύθυνση", που αποτελεί εγγύηση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ανάπτυξη.

Η Σερβία, είπε ο κ. Τσβέτκοβιτς, θα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο. Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει και για το ΔΠΔ και για το ζήτημα που αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Στο μεταξύ, στους επικίνδυνους - όπως είπε - "ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η Σερβική Δημοκρατία αποτελεί απειλή για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη" αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Νίκολα Σπίριτς. "Οσοι τάσσονται υπέρ αυτών των ισχυρισμών, δεν είναι φίλοι της Βοσνίας, διότι η Σερβική Δημοκρατία αντιπροσωπεύει ένα θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Βοσνίας και ο Μίλοραντ Ντόντικ (σ.σ. πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας) συνεισφέρει με την πολιτική του στην ανάπτυξη της Σερβικής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Βοσνίας".

Στη σύνοδο παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, κ. Σαλί Μπερίσα, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κ. Νίκολα Σπίριτς, του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι και της Σερβίας, κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κ. Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δεν παρέστη λόγω των πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα του, ενώ και ο Κροάτης πρωθυπουργός, κ. Ιβο Σάναντερ, δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ATA, Hina, Tanjug