Πολιτική
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 17:48

Κόντρα στη Βουλή για ΔΕΚΟ - Γ. Ζορμπά

Συνεχίστηκε και σήμερα στη Βουλή η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τροπολογία για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να διαστραυρώνουν τα ξίφη τους.

Συνεχίστηκε και σήμερα στη Βουλή η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τροπολογία για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να διαστραυρώνουν τα ξίφη τους.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με αιχμή την αντικατάσταση της επιτροπής της οποίας προΐσταται ο κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε την τροπολογία για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ στην ανάγκη εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και αναφέρθηκε σε σειρά επιχειρήσεων (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ, ΕΑΣ) στις οποίες «τα έσοδα των εισιτηρίων δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες της μισθοδοσίας». Σημείωσε ακόμη πως «πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τις βαθιά συντηρητικές νοοτροπίες του χθες, που καθηλώνουν την πρόοδο του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την τροπολογία μία ακόμη προσπάθεια αντιπερισπασμού, χωρίς ορατό οικονομικό όφελος. «Επιδεικνύετε μια κοινωνική και πολιτική σκληρότητα προκειμένου να σπάσουν οι αντοχές της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό όμως, δεν θα γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας.

«Ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ λαμβάνει αποδοχές κατώτερες άλλων 99 εργαζομένων στον Οργανισμό και οι γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ, τις μισές αποδοχές από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του. Αυτές τις γελοιότητες προσπαθούμε να διορθώσουμε» απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης.

«Και χτυπώντας τους νέους εργαζόμενους δίνουμε λύση στο πρόβλημα;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για να λάβει την απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποκριτικό ενδιαφέρον. «Θίγουμε εδώ το μαλακό υπογάστριο των μηχανισμών εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, που διαμορφώθηκαν μέσα από συνθήκες και κλίμα πολιτικής και συνδικαλιστικής πατρωνίας, κυρίως στο χώρο των ΔΕΚΟ» επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε επικριτικός για το έργο του κ. Ζορμπά, ως επικεφαλής της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, επαναλαμβάνοντας πως «δεν λειτούργησε αποτελεσματικά» και πως «παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρώην εισαγγελέα «άνθρωπο έντιμο και ιδιόρρυθμο, που έχει ένα σκληρό πυρήνα ασυμπίεστο, που θα εκδικηθεί διότι ταπεινώθηκε και προσεβλήθη».

Από το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλάκος ανέφερε πως κεντρικό σημείο για το κόμμα είναι οι κίνδυνοι που, όπως ανέφερε, εγκυμονεί η εφαρμογή του νομοσχεδίου για το μαύρο χρήμα, για άτομα που χρηματοδοτούν μη αρεστά κινήματα. Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ διερωτηθήκε: «Το να ισοπεδώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανομένων είναι πρόοδος; Το να μην μπορούν να παραπέμψουν τις διεκδικήσεις τους στην διαιτησία, είναι πρόοδος;».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «παρουσιάστηκε εδώ, όχι ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά ως επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου». «Ένας υπουργός, όμως,είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί πολιτικά και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του έλληνα φορολογούμενου, απέναντι στα κυκλώματα,το κομματικό κράτος και την κομματική δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε.

Υπέρ μιας «πειθαρχημένης εισοδηματικής πολιτικής» τάχθηκε ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.

«Τα κεκτημένα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξασφαλίστηκαν όταν οι επιχειρήσεις ήσαν μονοπώλια και όχι επειδή υπήρχε συνδικαλιστικό κίνημα» ανέφερε και επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι «περιγράφει μια κατάσταση για την οποία έχει την ευθύνη επί πέντε χρόνια».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το μαύρο χρήμα παρατήρησε ότι «υπάρχουν 14 νομοθετικά κατοχυρωμένες περιπτώσεις δυνατότητας διακίνησης χρήματος, χωρίς να χρειάζεται η αιτιολόγηση της προέλευσής του» και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να μιλάμε για διασφάλιση, πρόληψη και καταστολή, όταν έχουμε 14 περιπτώσεις νομοθετικά κατοχυρωμένες. Είμαστε σοβαροί;»

«Υιοθετώ τις ερωτήσεις σας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει το ζήτημα αυτό - αλλιώς αποδεικνύεται ότι μας δουλεύει για άλλη μια φορά» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας επισήμανε πως οι παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα εξεταστούν, κατηγόρησε όμως το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία, καθώς, όπως ανέφερε εγκαλείται η κυβέρνηση για διατάξεις που θεσπίστηκαν επί των κυβερνήσεών του Νίκος Λέγκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ