Αθλητικά
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 10:14

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της παγκόσμιας γιορτής

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγάλης παγκόσμιας γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο.

Η Κίνα τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως είχε υποσχεθεί το 2001 όταν ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο. Η Τελετή Έναρξης θα αρχίσει στις 8 το βράδυ (15:00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες.

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγάλης παγκόσμιας γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο.

Η Κίνα τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως είχε υποσχεθεί το 2001 όταν ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας αντιμετώπισαν με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στη διεθνή κοινότητα όταν το Πεκίνο ανέλαβε την διοργάνωση των Ολυμπιακών», τόνισε ο Κινέζεος πρόεδρος στην ομιλία του σε γεύμα που παρέθεσε σε περίπου 80 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που έφτασαν στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης.

«Πιστεύω - είπε - πως με τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της ολυμπιακής οικογένειας θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε υψηλού επιπέδου αγώνες με ειδικά χαρακτηριστικά».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι μια ευκαιρία όχι μόνο μόνο για την Κίνα, αλλά και για όλον τον κόσμο», επεσήμανε ο πρόεδρος Χου Τζιντάο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κίνας ευχαρίστησε όλους τους ηγέτες για την διεθνή βοήθεια στους σεισμοπαθείς της επαρχίας Σετσουάν.

H τελετή έναρξης

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, Ζανγκ Χεπίνγκ, η Τελετή Έναρξης θα αρχίσει στις 8 το βράδυ (15:00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, με τον Κινέζο Λιού Χουάν και τη Βρετανίδα Σάρα Μπράιτμαν να ερμηνεύουν το τραγούδι του μουσικού θέματος των Αγώνων.

Πρώτος σημαιοφόρος που θα παρελάσει, με την ελληνική σημαία στα χέρια, θα είναι ο Ολυμπιονίκης μας Ηλίας Ηλιάδης.

Ο κ. Ζανγκ δήλωσε ακόμη ότι της Τελετής θα προηγηθεί μια παράσταση 75 λεπτών με λαϊκή και εθνική τέχνη από 28 ομάδες από ολόκληρη τη χώρα.

Το κεντρικό κομμάτι της τελετής, η καλλιτεχνική εμφάνιση, θα διαρκέσει μία ώρα και θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το ένα θα υπογραμμίζει τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας και το άλλο θα τονίζει τη σύγχρονη εποχή της χώρας, ενώ στο τέλος θα έρθει το τραγούδι του μουσικού θέματος.

Το υπόλοιπο διάστημα της Τελετής, το οποίο θα έχει διάρκεια 2,5 ωρών, θα περιλαμβάνει διάφορα Ολυμπιακά τελετουργικά και παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης από τον Κινέζο Πρόεδρο, Χου Τζιντάο, της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της παρέλασης των αθλητών.

Οι αντιπροσωπείες από τις 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα μπουν στο στάδιο σύμφωνα με τη σειρά των απλοποιημένων κινεζικών χαρακτήρων.

«Το πάθος θα φωτιστεί τη νύχτα της 8ης Αυγούστου, προσφέροντας μια εντυπωσιακή παράσταση στις χιλιάδες θεατών στο Εθνικό Στάδιο, καθώς και στους εκατοντάδες εκατομμυρίων εκτός αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζανγκ.

Όπως προαναφέρθηκε, στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν αθλητές και αθλήτριες από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αριθμός ρεκόρ, καθώς το 2004 στην Αθήνα μετείχαν 202, ενώ στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, είχαν πάρει μέρος μόλις 14 χώρες.