Αμερικανοί εισαγγελείς έστειλαν επιστολές σε έξι στελέχη της εταιρίας Blackwater Worldwide, γεγονός που πιθανότατα προαναγγέλλει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.
Αμερικανοί εισαγγελείς έστειλαν επιστολές σε έξι στελέχη της εταιρίας Blackwater Worldwide, γεγονός που πιθανότατα προαναγγέλλει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους για το επεισόδιο του Σεπτεμβρίου στο Ιράκ κατά το οποίο είχαν βρει το θάνατο 17 άμαχοι, αναφέρει η εφημερίδα The Washington Post στις Κυριακάτικες εκδόσεις της.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη τρεις πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, γράφει ότι οι εισαγγελείς εξετάζουν ακόμη τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην διάρκεια έρευνας του FBI για την υπόθεση που διήρκεσε 10 μήνες. Το επεισόδιο είχε σημειωθεί ενώ άνδρες της Μπλακγουώτερ συνόδευαν στελέχη του Στέητ Ντιπάρτμεντ που αναχωρούσαν από την Βαγδάτη.
Ειδικοί αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας μπορούν να διωχθούν βάσει των κείμενων νόμων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Μπλακγουώτερ είχε σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η άσκηση διώξεων εναντίον των στελεχών της εταιρίας ίσως γίνει βάσει του νόμου για την στρατιωτική δικαιοδοσία στο Εξωτερικό, που η Ποστ γράφει ότι έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για υποθέσεις που παραπέμπονται από το υπουργείο Αμύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν εγκλήματα που διέπραξαν στρατιωτικοί και συμβασιούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό.
Οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας, που εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν νόμιμα και πυροβόλησαν σε αυτοάμυνα. Στελέχη της κυβέρνησης του Ιράκ όμως αναφέρουν ότι κατά το πόρισμα σχετικής έρευνας, άνοιξαν πυρ εντελώς απρόκλητα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστολές που απευθύνονται στα στελέχη της Μπλακγουώτερ τα καλεί να αντιπαραβάλλουν στα στοιχεία την δική τους εκδοχή των γεγονότων. Οι επιστολές αυτού του τύπου είναι συνήθως ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων.
Οι πηγές της Ποστ, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους εξ αιτίας της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης, ανέφεραν ότι η τελική απόφαση για την άσκηση ή μη διώξεων μπορεί να μη ληφθεί πριν τον Οκτώβριο.
Το επεισόδιο είχε εξοργίσει την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία εξέφρασε την πρόθεση να θέσει τις ιδιωτικές εταιρίες υπό την δικαιοδοσία της εγχώριας δικαιοσύνης. Οι Ιρακινοί εξοργίστηκαν ακόμη περισσότερο τον Απρίλιο, όταν το Στέητ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε τη σύμβασή του με την εταιρία για την προστασία του προσωπικού του στη Βαγδάτη.
Το αιματηρό περιστατικό είχε προκαλέσει έντονες διχογνωμίες και αντιπαραθέσεις στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τη χρήση ιδιωτικών εταιριών σε εμπόλεμες ζώνες.