Κόσμος
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 13:36

Μόσχα: Το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την Τιφλίδα για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η δημιουργία της κοινής Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας το μόνο που θα κάνει, είναι να ενθαρρύνει την Τιφλίδα να διεξάγει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Ανατόλι Νογκοβίτσιν. Παράλληλα τόνισε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν για όσο καιρό κρίνει αναγκαίο η Μόσχα, στη ζώνη ασφαλείας που περικλείει τις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας.

Η δημιουργία της κοινής Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας το μόνο που θα κάνει, είναι να ενθαρρύνει την Τιφλίδα να διεξάγει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Ανατόλι Νογκοβίτσιν.

Όπως επίσης σημείωσε ο Ρώσος στρατηγός, οι στενότερες σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Γεωργίας θα επιτρέψουν στην Τιφλίδα να αποκαταστήσει το στρατιωτικό της δυναμικό. «Αυτός -είπε- είναι ο παράγοντας-κλειδί που θα προκαλέσει απόπειρες για άλλο ένα Blitzkrieg (Μπλιτσκρίγκ = πόλεμος-αστραπή).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ανατόλι Νογκοβίτσιν τόνισε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν για όσο καιρό κρίνει αναγκαίο η Μόσχα, στη ζώνη ασφαλείας που περικλείει τις αποσχισθείσες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας. «Ο χρόνος θα δείξει, εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση», σημείωσε ερωτηθείς για το χρόνο παραμονής των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το γεωργιανό έδαφος. Σύμφωνα με δημοσιογράφου του Reuters, μία φάλαγγα από περίπου 12 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πέρασαν σήμερα από το έδαφος της Γεωργίας στη Ρωσία.