Αθλητικά
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:22

Ντέμης Νικολαΐδης: Φεύγω το Μάιο - Δεν έκανα κακό στην ΑΕΚ

Την αποχώρησή του από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Ντέμης Νικολαΐδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από σχετικό δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας.

«Έκανα λάθη, αλλά δεν πιστεύω πως έκανα κακό στην ΑΕΚ. Δεν μίκρυνα τη λίμνη», τόνισε ο Ντέμης Νικολαΐδης κάνοντας την αυτοκριτική του και υποστήριξε πως ο μόνος στόχος που δεν επιτεύχθηκε στην πενταετία που έχει τα ηνία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, ήταν να φθάσει ο αριθμός των διαρκείας τα 30.000, αριθμος απαραίτητος για την οικονομική επιβίωση της ομάδας.

Την αποχώρησή του από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Ντέμης Νικολαΐδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από σχετικό δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας.

«Έκανα λάθη, αλλά δεν πιστεύω πως έκανα κακό στην ΑΕΚ. Δεν μίκρυνα τη λίμνη», τόνισε ο Ντέμης Νικολαΐδης κάνοντας την αυτοκριτική του και υποστήριξε πως ο μόνος στόχος που δεν επιτεύχθηκε στην πενταετία που έχει τα ηνία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, ήταν να φθάσει ο αριθμός των διαρκείας τα 30.000 ώστε να έχει η ομάδα τη χρηματοδότηση που χρειάζεται. «Εξυγιάναμε την ομάδα, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για το προπονητικό κέντρο και το αργότερο ως το Μάιο θα έχει μπει ο θεμέλιος λίθος για το γήπεδο ... είχα στόχο τα 30.000 διαρκείας, αλλά δεν τα κατάφερα», δήλωσε σχετικά.

«Το 2004 αναλάβαμε τη διοίκηση αυτής της ομάδας και είχα ζητήσει από τους συμμετόχους μου να έχω πέντε χρόνια τη διαχείριση της ομάδας. Το Μάιο τελειώνει αυτή η πενταετία. Από τις αρχές του καλοκαιριού συζητούσαμε τι θα κάνουμε. Έκανα όντως γνωστό στους υπόλοιπους μετόχους ότι δεν ήθελα να συνεχίσω μετά το Μάιο για να δούμε τι θα κάνουμε», είπε στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Νικολαΐδης και συνέχισε λέγοντας:

«Οι στόχοι που είχαμε βάλει ήταν να εξυγιάνουμε οικονομικά την ομάδα, που το καταφέραμε, δεύτερος στόχος ήταν το προπονητικό κέντρο που το καταφέραμε, αφού έχει ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου εδώ και δύο εβδομάδες. Λεπτομέρειες δεν είναι ώρα να πούμε. Χάρη στον κύριο Νοτιά αγοράστηκε η έκταση για το προπονητικό. Αποφασίσαμε χρήματα να πέσουν φέτος εκεί και όχι για παράδειγμα ποδοσφαιριστές. Αν είχα πετύχει να είχα πείσει τον κόσμο να γίνει πιο ενεργός και να έρχεται στο γήπεδο, θα ήταν πιο δύσκολο για μένα να αποχωρήσω μετά το Μάιο. Δεν το έχω κάνει. Έχω κάνει λάθη».

Για το γήπεδο και τους τίτλους

«Τρίτος και πιο δύσκολος στόχος ήταν το γήπεδο. Πίστευα και πιστεύω πως μέσα στην τρέχουσα σεζόν θα μπει ο θεμέλιος λίθος και στο θέμα του γηπέδου. Πιστεύω πως μέχρι το Μάιο, ίσως και πολύ πιο νωρίς να έχουμε τελειώσει. Σίγουρα θα θέλαμε να είχαμε κατακτήσει τίτλους, αλλά υπάρχουν και τα κοντέρ που γράφουν 13 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα ή 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Μάλλον έχουμε διαφορετικά κοντέρ. Από το 1967 έως το 1974 κανείς δεν πήρε τις εκλογές. ¶ρα, έχουμε διαφορετικά κοντέρ, εσείς τα μετράτε διαφορετικά», τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

«Σίγουρα δεν μίκρυνα τη λίμνη. Είχα πάντα στόχο να έχουμε τον πέμπτο χρόνο 30.000 διαρκείας. Δεν τα κατάφερα, αλλά δεν πιστεύω ότι μίκρυνα την ομάδα ή της έκανα κακό όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη σου κάθε χρόνο. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα πρέπει να κάτσω άλλα δέκα χρόνια για να γίνω πιο έμπειρος», πρόσθεσε αναφερόμενος στο στόχο των 30.000 διαρκείας.

«Θα ήταν αδιανότητο -εξήγησε- να παραιτηθώ σήμερα και να παρατήσω την ομάδα. Θα ήταν να λέω παρατάω την ομάδα και φεύγω. Δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ο κύριος Δώνης το ξέρει. Καμία διοικητική αστάθεια δεν υπάρχει. Μέχρι τον Μάιο θα είμαι στην ομάδα. Μιλάω για τον εαυτό μου κι εκ μέρους του εαυτού μου, όχι των άλλων. Ποτέ δεν λειτούργησα και δεν θα λειτουργήσω με τη λογική ότι το Μάιο φεύγω. Ίσα-ίσα θα είμαι ακόμη πιο συγκεντρωμένος. Είναι αναγκαία η προϋπόθεση για να φύγω χαρούμενος να έχουμε καλή πορεία φέτος. Δεν είμαι ΑΕΚ για κανένα πρωτάθλημα, δεν ονειρεύομαι την ομάδα να συσπειρώνεται για ένα πρωτάθλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κακό στην ΑΕΚ τόσα χρόνια. Αν τελειώσουμε με το θέμα του γηπέδου θα είμαι ανακουφισμένος. Δεν θα βρισκόμουν εδώ τώρα αν δεν υπήρχε αυτό το δημοσίευμα. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα για τα οποία δεν έμεινα ικανοποιημένος από τον εαυτό μου και αν τα έκανα καλύτερα ίσως να μην σκεφτόμουν να έφευγα μετά το 2009. Έλεγα πως ήταν στόχος να έχουμε 30.000 διαρκείας και δεν τον πέτυχα. Ο κόσμος δεν κάνει ποτέ λάθος και έχω ευθύνες».

Όσο για τους υπόλοιπους μετόχους, ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ξεκάθαρος:

«Σας είχα πει πριν χρόνια ότι η ΑΕΚ κι εγώ είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας. Ακόμη και αν αποχωρήσουν μετά από μένα πιστεύω πως θα υπάρχουν και άλλοι τόσο έντιμοι άνθρωποι. Μην ψάχνετε σενάρια ότι υπάρχουν τσακωμοί κλπ. Διαφωνίες είχαμε από την πρώτη στιγμή και πάντα θα υπάρχουν. Δέκα άτομα είμαστε. Τέτοιοι κιτρινισμοί δεν έχουν καμία βάση».

Δεν κέρδισα την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου της ΑΕΚ

«Δεν είχα πει ότι θα είμαι ισόβιος ή ότι θα έχω δεθεί με μία καρέκλα. Θεώρησα πως σε πέντε χρόνια θα έχουν λυθεί τα μεγάλα προβλήματα της ομάδας και αυτό με αφήνει ικανοποιημένο. Δεν κατάφερα να κερδίσω όμως την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου. Καταλαβαίνω και συναισθάνομαι αν εμπνέω εμπιστοσύνη πολλή ή όχι», υπογράμμισε και αναφέρθηκε εκ νέου στο στόχο των εισιτηρίων διαρκείας, ως μέσο για την οικονομική επιβίωση της ΠΑΕ:

« Λέω πως η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει 30.000 διαρκείας για να μεγαλώσει. Πανευρωπαϊκά οι δύο ομάδες που έχουν χρηματοδότες είναι η Τσέλσι και η Ίντερ. Για να μεγαλώσει η ομάδα μας πρέπει τα 20 εκατ. ευρώ που έχουμε έσοδα να γίνουν 25 και 30. Μόνο έτσι θα μεγαλώσει η ομάδα μας. Εγώ να βάλω άλλα 40 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή, το καλοκαίρι θα έχουμε μία τρύπα 40 εκατ. ευρώ. Αν υπάρχει κάποιος που καλύπτει αυτή την τρύπα, κάποια στιγμή θα τελειώσουν και τα λεφτά. Ή θα πρέπει κάποιος να καλύπτει την τρύπα ή θα μαζέψει χρέη η ομάδα και θα φτάσει όπως το 2004. Αυτό το πράγμα, να φέρω τόσον κόσμο στο γήπεδο, δεν το κατάφερα. Αυτή τη στιγμή ευγνωμονώ τους ανθρώπους που παίρνουν διαρκείας. Θα ήθελα πολύ αυτοί οι 15.000 να γίνουν 30.000, αλλά δεν το πέτυχα. Με τους άλλους τρόπους διαφωνώ. Δηλαδή να αυξάνουμε το μπάτζετ χωρίς να μπορούμε να το καλύψουμε με τα έσοδα της ομάδας. Βέβαια κάθε χρόνο ξεπερνούν τα έξοδα τα έσοδα, αλλά βάζουμε το χέρι στην τσέπη και καλύπτουμε αυτή την τρύπα. Πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο να είναι μεγαλύτερα τα έσοδα από τα έξοδα. Έτσι θα μεγαλώσει η ΑΕΚ κατά την άποψή μου».

«Επιτυχία -πρόσθεσε- είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ήθελα 30.000 διαρκείας. Ξεκινήσαμε με 17.500, τη δεύτερη χρονιά πήγαμε στα 16.500. Με πολύ μέτρια ομάδα κάνοντας μία πολύ καλή πορεία, το δεύτερο χρόνο χάσαμε και 1.000 διαρκείας. Τον τρίτο χρόνο πήγαμε στα 20.000 λόγω Champions League. Τον τέταρτο λόγω Ριβάλντο φτάσαμε στα 25.000. Φέτος περίμενα λιγότερα από 18.000, αλλά ήθελα 30.000. Πρέπει η ομάδα να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε όταν φύγουμε εμείς να πάρει κάποιος μία ομάδα νοικοκυρεμένη, υγιή, που να μπορεί να τρέξει μόνη της. Δεν κατάφερα να πετύχω αυτό το στόχο. Θεωρώ πως με καλύτερες αποφάσεις θα μπορούσα να τα καταφέρω. Εύχομαι αυτός που θα αναλάβει πρόεδρος μετά το Μάιο να τα καταφέρει. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει γιατί παίρνει διαρκείας. Έχει γίνει συνήθεια σε πάνω από 15.000 κόσμο και είμαι χαρούμενος για αυτό, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να βοηθήσει την ομάδα του να μεγαλώσει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν επέμενα να τα διαφημίσουμε περισσότερο».

Eίμαι ξένο σώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

«Θεωρώ πως είμαι ξένο σώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί το κακό, όχι απαραίτητα το καλό. Όμως δεν θέλω να αναζητήσω λόγους εκτός ομάδας για την απόφασή μου. Οι σημαντικοί λόγοι βρίσκονται μέσα στην ομάδα μας», διευκρίνισε ο Ντέμης και έδωσε ραντεβού για το Μάιο:

«Θα το ξανασυζητήσουμε το Μάιο όλοι μαζί για να δούμε τι θα κάνουμε. Η σκέψη μου είναι να μη συνεχίσω το Μάιο. Δεν έχω να σας πω τώρα κάτι τελεσίδικο για το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της ομάδας. Θα συζητούσαμε όλοι αυτή τη σεζόν για το τι θα κάνουμε το Μάιο. Αν θα αποχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα συνεχίσουμε και πώς. Δεν με έχει απασχολήσει ακόμη το αν θα παραχωρήσω τις μετοχές μου ή όχι. Μπορεί και να παραμείνω μέτοχος της ομάδας για να βρεθεί νέος πρόεδρος. Αλλά προς το παρόν δεν με ανησυχεί αυτό. Με ανησυχεί το ματς της Πέμπτης. Φαντάζομαι πως θα υπάρξει τοποθέτηση προς τον κόσμο για το τι θέση θα πάρουν οι μέτοχοι. Δεν θα υπάρχει ομίχλη σε αυτό το κομμάτι. Δεν θα άρεσε αυτό ούτε σε μας, αλλά ούτε και σε σας. Αν αποφασίσουν όλοι οι μέτοχοι να αποχωρήσουν ή να συνεχίσουν και να μπει κάποιος άλλος, είναι σημαντικό για το μέλλον της ομάδας. Δεν μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε. Σε όλα είμαστε ανοικτοί και τίποτα δεν θα μένει κρυφό».

Για Μελισσανίδη

«Δεν υπήρχε άρνηση στον κύριο Μελισσανίδη. Για να υπάρχει άρνηση θα πρέπει να υπάρχει κάτι επίσημο για να το πάω στο ΔΣ. Ήταν απλώς μία συζήτηση από το τηλέφωνο. Έδωσα στον κύριο Μελισσανίδη να καταλάβει ότι δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει στους νυν μετόχους να βάλουν χρήματα στην ομάδα. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Γιατί έβαλαν, βάζουν και στηρίζουν την ομάδα πέντε χρόνια. Εμείς φέραμε την πολυμετοχικότητα στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Εμένα με ενόχλησε αυτό. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους μετόχους να βάλουν χρήματα. ¶λλο να έχεις ένα FIAT που το φτιάχνεις και το πουλάς κι άλλο να έχεις μια μερσεντές και να θες να το αγοράσεις σε τιμή FIAT. Οποιοσδήποτε θέλει, είναι ΑΕΚ, θέλει να κάνει μία πρόταση και να βάλει χρήματα, οι μέτοχοι θα τον ακούσουν. Δεν μου άρεσε η πρόταση του κ.Μελισσανίδη ‘βάζω 70 και βάλτε 70’. Το πόσα έχουμε βάλει εμείς και από πότε τα βάζαμε το ξέρετε. Η πόρτα μας όμως είναι ανοικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέμης Νικολαΐδης εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση του «Τίγρη».

Για το γήπεδο

«Το γήπεδο δεν το κάνουμε για μας. Για την ΑΕΚ το κάνουμε. Η ΑΕΚ δεν είμαστε εμείς. Η ΑΕΚ δεν ταυτίζεται με πρόσωπα. Είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας να γίνει γήπεδο 50.000 θέσεων στον ΟΔΔΥ», τόνισε για το θέμα του γηπέδου και υπογράμμισε πως «αυτή την απόφαση θα την πάρουμε φυσικά εμείς». «Δικαιούται να την πάρει κάποιος άλλος; Το γήπεδο δεν ανήκει σε κανέναν μέτοχο. Δεν υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να ανήκει γήπεδο σε φυσικό πρόσωπο δικό μας», παρατήρησε.

Για το δυναμικό της ομάδας

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό που έχουμε κάνει ποδοσφαιρικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Φέτος το καλοκαίρι κάναμε επτά μεταγραφές στην πλειοψηφία τους ενδεκάδας, έχουμε τον καλύτερο κατά τη γνώμη μου Έλληνα προπονητή και εξαιρετικό άνθρωπο, έχουμε τον Τόνι Σαβέφσκι στις ακαδημίες... Είναι μία ομάδα που θα ήθελα να την είχαμε φτιάξει πριν δύο χρόνια. Φέτος θεωρώ πως έχουμε το καλύτερο ρόστερ από όλες τις χρονιές. Κατά τη γνώμη σας κι έτσι έχει περάσει το καλοκαίρι, δεν έχουμε κάνει μεγάλες μεταγραφές. Πήραμε τον Σκόκο, που τον κυνηγούσαμε δύο χρόνια και μας τον είχε πάρει τότε η Πούμας. Πήραμε τον Μπασινά και τον Κυργιάκο, δύο παίκτες βασικοί της Εθνικής, πήραμε τον Μαϊστόροβιτς… Είναι υποκειμενικά όλα. Θεωρώ πως αν ήμασταν άλλη ομάδα και είχαμε άλλη συμπεριφορά στις μεταγραφές και δεν βγάζαμε ανακοινώσεις σε 15 λέξεις, ο κόσμος θα είχε την εντύπωση πως κάναμε τεράστιες μεταγραφές», είπε αναφερόμενος στην ενίσχυση της ομάδας, που όπως σημείωσε έγινε βάσει πλάνου:.

«Κάποιοι πρέπει να φύγουν και κάποιοι πρέπει να έρθουν. Ένας από τους τρόπους να μεγαλώνει η ομάδα, είναι να πουλάει ποδοσφαιριστές. Αν ο Παπασταθόπουλος έμενε για έναν ακόμη χρόνο, θα μπορούσε να εξαγοράσει το συμβόλαιό του και θα τον χάναμε. Θα ήταν λάθος να μην τον πουλούσαμε. Κάναμε πρόταση επέκτασης συμβολαίου, αλλά δεν δέχτηκε. Χαίρομαι για τον παίκτη. Τα μεγάλα ταλέντα πρέπει να ανοίγουν τα φτερά τους. Φυσικά ο Λυμπερόπουλος και ο Δέλλας είναι μεγάλοι παίκτες και φίλοι μου, αλλά είναι κάποιες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Η καλύτερη χρονιά θα ήταν για μας να κάνουμε κάτω από τέσσερις μεταγραφές. Θα σήμαινε πως η ομάδα είναι έτοιμη. Αν ο Κυργιάκος δεν κάνει για τον επόμενο πρόεδρο της ομάδας, είναι υποκειμενικό. Είναι σπουδαίος παίκτης και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει για πέντε χρόνια».

«Προχωρήσαμε σε αλλαγές με τη λογική ότι στο ρόστερ μας έχουμε παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες, με τη λογική ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει πολύ και με τη λογική ότι δεν κάνουμε πλέον ομάδα μιας χρονιάς, αλλά ετών. Δεν πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο όλες αυτές τις μεταγραφές. Οι μεταγραφές πρέπει να μειώνονται. Πιστεύουμε ότι οι μεταγραφές θα βγουν, γιατί οι παίκτες μας έχουν όλοι ταλέντο. Υπάρχουν παίκτες άνω των 30 (Μπασινάς, Χουανφράν κλπ.), αλλά όλα αυτά είναι πάνω σε ένα πλάνο. Δεν μπορείς να βάλεις νεαρούς παίκτες να παίζουν μόνοι τους, χωρίς κάποιον έμπειρο δίπλα τους. Ο Μαϊστόροβιτς είναι 31, αλλά έχει μπροστά του άλλα 3-4 χρόνια. Όλα έγιναν φέτος με ένα πλάνο, κοιτώντας και το μέλλον».

Υπομονή για καλή μπάλα

Aναφερόμενος στην αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ, ο Ντέμης Νικολαΐδης είπε: «Είχα πει το Μάρτιο πως δεν παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να είναι πρώτη γιατί έπαιζε καλύτερα από τους άλλους δύο. Όλα αυτά αποδείχτηκαν τους επόμενους δύο μήνες. Πριν ξεκινήσει αυτή η σεζόν υπάρχει μία αίσθηση πως η χρονιά είναι χαμένη. Περιμένετε λίγο… Υπάρχει ένα 5% πιθανότητες να ξέρουμε λίγο μπάλα εγώ και ο προπονητής της ομάδας. Θα το δούμε και θα το κρίνετε στο τέλος».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησε καλά η ομάδα και έχει σχέση με τις εμφανίσεις της ομάδας, αλλά έχω την εντύπωση πως ο κόσμος είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη και δεν συγχωρεί ούτε ένα λάθος κοντρόλ. Αυτοί που θεωρούν ότι κάνω κακό στην ΑΕΚ θα ξέρουν ότι φεύγω τον Μάιο, οι άλλοι που θεωρούν ότι κάνω καλό θα ξέρουν το ίδιο. Πιστεύω πως η ομάδα θα αργήσει να παίξει καλά, αν έχει δύο αρνητικά αποτελέσματα. Αν όμως έχει δύο καλά αποτελέσματα, θα βγάλει γρήγορα αυτά πάνω στα οποία έχει δουλέψει».

Τέλος, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Σούπερ Λίγκα, ο Ντέμης είπε:

«Τα τελευταία δύο χρόνια με τον κύριο Κανελλόπουλο είμαστε πολύ ενεργοί στη Σούπερ Λίγκα. Πιστεύουμε ότι ο κύριος Πηλαδάκης είναι ικανός και δεν θεωρήσαμε πως υπήρχε λόγος να διοικήσουμε τη Σούπερ Λίγκα. Όταν έγινε η Σούπερ Λίγκα συζητήσαμε δύο, τρία πράγματα που δεν έγιναν. Όσο η διαιτησία βρίσκεται στην ΕΠΟ, καταλαβαίνετε. Υπάρχει απίθανο παρασκήνιο που μόνο η πολιτεία μπορεί να το λύσει. Έχω εμπιστοσύνη στον κύριο Πηλαδάκη ότι θα προσπαθήσει με όσες δυνάμεις έχει, που δεν είναι πολλές, για το καλύτερο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα πρέπει όμως να βοηθήσει και η πολιτεία, κάτι που όμως δεν το βλέπω» .