Πολιτική
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:29

Επίθεση νεαρού στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου

Επίθεση από άγνωστο δέχθηκε το μεσημέρι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, έξω από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος. Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης της επίθεσης -ένας νεαρός σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- χτύπησε τον πρώην υπουργό με σιδηρολοστό στο κεφάλι. Ο νεαρός κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο κ. Ευθυμίου μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Για επίθεση στους θεσμούς έκανε λόγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίθεση από άγνωστο δέχθηκε το μεσημέρι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έξω από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος.

Οπως έγινε γνωστό, ο δράστης της επίθεσης -ένας νεαρός σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- χτύπησε τον πρώην υπουργό με σιδηρολοστό στο κεφάλι.

Ο νεαρός κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο κ. Ευθυμίου μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Ανανδρη και θρασύδειλη δολοφονική επίθεση του παρακράτους»

Σε δηλώσεις του στο νοσοκομείο, ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για άνανδρη και θρασύδειλη δολοφονική επίθεση εναντίον του και για «δολοφονικό παρακράτος», για την «ασύδοτη δράση του οποίου βαριά ευθύνη φέρει η κυβέρνηση».

«Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε μια άνανδρη, δολοφονική επίθεση εναντίον μου, στημένη, έξω από το γραφείο μου, με άνανδρο και θρασύδειλο τρόπο», είπε ο κ. Ευθυμίου περιγράφοντας την επίθεση: «Κατευθυνόμουν στο γραφείο μου όταν δέχθηκα την επίθεση», δήλωσε ο πρώην υπουργός και τόνισε ότι ευτυχώς την ώρα που έμπαινε στο γραφείο του, κατέβαινε ο δικηγόρος κ. Ρούβας ο οποίος –όπως είπε- δεν επέτρεψε να υπάρξει δεύτερο χτύπημα.

«Η τυπολογία της επίθεσης παραπέμπει δήθεν στο λεγόμενο χώρο των Εξαρχείων. Ο δράστης ή οι δράστες είχαν αυτή την τυπολογία, όμως, κατ' ουσίαν, όπως έχω πει επανειλλημμένα, αυτός ο χώρος των Εξαρχείων είναι στην πραγματικότητα το άλλοθι για την ύπαρξη ενός παρακράτους, ενός δολοφονικού παρακράτους, με όλα τα στοιχεία που ξέρουμε από την ελληνική ιστορία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Ο δράστης ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί κανένας άνθρωπος ,όποιο φρόνημα κι αν έχει, δεν επιτίθεται μπαμπέσικα με "χωσιά", θρασύδειλα, αντίθετα με τον άνθρωπο που έχει ιδεολογία, που έχει την περηφάνια της στάσης του και της στράτευσής του, ο άνθρωπος που εκτελεί διατεταγμένη αποστολή είναι άνθρωπος του παρακράτους και του σκοταδιού».

«Ζητώ από την κυβέρνηση - γιατί αυτό αφορά όλους τους πολίτες όχι μόνο τους πολιτικούς- ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το παιχνίδι της ασυδοσίας, να χρησιμοποιείται αυτό το παρακράτος πολιτικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έχει βαριά ευθύνη η κυβέρνηση γι' αυτή την κατάσταση και την καλώ πραγματικά, έξω από την ατομική μου περίπτωση, να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της, που χρόνια τώρα αφήνει ελεύθερη αυτή την ασύδοτη δράση του παρακράτους», συμπλήρωσε ο κ. Ευθυμίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ο κ. Ευθυμίου υπέστη θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και οι γιατροί του έκαναν ράμματα. Ανακοίνωση του «Ευαγγγελισμού» αναφέρει ότι ο βουλευτής μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία «κατόπιν πλήξεως της κεφαλής. Κλινικά χωρίς εστιακή νευρολογική σημειολογία. Θλαστικό τραύμα τριχωτού κεφαλής. Ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία εγκεφάλου και ΑΜΣΣ ήταν αρνητικός. Έγινε συρραφή του τραύματος».

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ευθυμίου θα παραμείνει προληπτικά για 24ωρη παρακολούθηση στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου.

Oι αντιδράσεις

«Εύχομαι περαστικά στον Πέτρο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, που μετέβη στον «Ευαγγελισμό», κάνοντας λόγο για άνανδρη ενέργεια.

«Η κυβέρνηση, όπως και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος Έλληνας, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή άνανδρη επίθεση κατά του Πέτρου Ευθυμίου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Οπως επεσήμανε, «οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν τη δέσμευση ολόκληρης της κοινωνίας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου στη χώρα».

«Όπως είναι αυτονόητο, οι αρχές θα ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση ώστε ο δράστης της επίθεσης να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την επίθεση άνανδρη, τονίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών αλλά και να εγγυηθεί το αυτονόητο, όπως είπε, δηλαδή τη δυνατότητα κάθε πολιτη να κυκλοφορεί με ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας. Σημείωσε ακόμη πως η επίθεση σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου είναι επίθεση στους θεσμούς.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ο οποίος τόνισε πως «η χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη, και βεβαίως εναντίον πολιτικού, βουλευτή είναι αδιανόητη, είναι απαράδεκτη. Γιατί είναι συγχρόνως και επίθεση εναντίον των θεσμών».

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και θα συλλάβει τον δράστη.

To απόγευμα έγινε γνωστό ότι εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου του Γραφείου Πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, επικοινώνησε με την οικογένεια του κ. Πέτρου Ευθυμίου, και μετέφερε τον αποτροπιασμό του Προέδρου για την βάρβαρη επίθεση και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Νίκος Χουντής σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του κ. Ευθυμίου, εξέφρασε τη λύπη του και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Τη λύπη του για το επεισόδιο σε βάρος του υπουργού εξέφρασε και το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου εξέδωσε και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/22/1554118.htm .

Για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία.