Κόσμος
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 09:01

ΗΠΑ: Με σύμβολο την ενότητα άρχισε το συνέδριο των Δημοκρατικών

Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος άρχισε τις εργασίες του στο Ντένβερ του Κολοράντο με σύμβολο την ενότητα, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον πληθαίνουν τις κινήσεις συμφιλίωσης πριν από την επίσημη ανακήρυξη του υποψήφιου του κόμματος τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στις 15.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του κόμματος Χάουαρντ Ντιν κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 45ου συνεδρίου των Δημοκρατικών, του πρώτου συνεδρίου που θα αναδείξει έναν μαύρο υποψήφιο για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το 45ο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκινά τώρα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Χάουαρντ Ντιν ακριβώς στις 21.00,τοπική ώρα (24.00, ώρα Ελλάδος).

Περισσότερα από 50.000 άτομα, μεταξύ τους και 4.200 εκλέκτορες, έχουν συρρεύσει απ’ όλες τις ΗΠΑ, ενώ 15.000 δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο έχουν φθάσει στο Ντένβερ για τη φιέστα των Δημοκρατικών.

«Ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος»

Η σύζυγος του Μπάρακ Ομπάμα Μισέλ δήλωσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ ότι ο σύζυγός της θα γίνει ένας "εξαιρετικός πρόεδρος".

"Ερχομαι εδώ ως γυναίκα που αγαπάει τον άνδρα της και πιστεύει ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος", είπε , αναγνωρίζοντας στον Μπάρακ Ομπάμα έναν άνθρωπο του λαού, που βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που υποφέρουν.

"Ερχομαι εδώ ως μητέρα δύο κοριτσιών που είναι οι κόρες των ματιών μου και το κέντρο της ζωής μου, είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν ξυπνάω το πρωί και το τελευταίο που σκέφτομαι πριν κοιμηθώ. Το μέλλον τους , και το μέλλον όλων των παιδιών μας, είναι το κύριο μέλημά μου σε αυτές τις εκλογές", είπε η Μισέλ Ομπάμα.

"Και έρχομαι εδώ ως κόρη, που μεγάλωσε στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγο από έναν πατέρα που ανήκε στην εργατική τάξη και μια μητέρα που έμενε στο σπίτι με τον αδελφό μου και εμένα. Η αγάπη της μητέρας μου υπήρξε πάντοτε η δύναμη που στήριζε την οικογένειά μας και μια από τις μεγάλες χαρές μου είναι να βλέπω την ακεραιότητά της, την φιλευσπλαχνία της και την εξυπνάδα της να καθρεφτίζονται στις δικές μου κόρες", είπε.

"Ο Μπάρακ και εγώ μεγαλώσαμε με το σεβασμό πολλών αξιών που μας είναι κοινές: ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή. Οτι ο λόγος μας είναι ιερός και πρέπει να πράξουμε αυτό που είπαμε ότι θα πράξουμε. Οτι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τους άλλους, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους", είπε η Μισέλ Ομπάμα.

Ομπάμα: Ο Μπιλ Κλίντον μπορεί να πει ό,τι θέλει»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μπορεί «να πει ό,τι θέλει» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την Τετάρτη, στο συνέδριο του Κόμματος στο Ντένβερ.

«Ο Μπιλ Κλίντον είναι μία μοναδική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή μας. Δεν θα είχε κανένα νόημα από την πλευρά μου να του αλλάξω, ή να του υποδείξω τις δηλώσεις του», τόνισε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξής του στο αεροδρόμιο του Μολάιν στο Ιλινόι.

Ο Ομπάμα υπενθύμισε πως την Πέμπτη είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κλίντον, ο οποίος στη διάρκεια των προκριματικών για το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε αναφερθεί απαξιωτικά για τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Εγώ του είπα: ‘κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε», τόνισε.

Ο Ομπάμα έπλεξε επίσης το εγκώμιο για τη συνδιεκδικήτρια του χρίσματος, σύζυγο του Κλίντον Χίλαρι, η οποία έκανε χθες έκκληση στους υποστηρικτές της να ψηφίσουν τον Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής σήμερα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Εντουαρντ Κένεντι

Ο «πατριάρχης» του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, εμφανίσθηκε στο συνέδριο του Ντένβερ, υπό τις επευφημίες χιλιάδων συνέδρων για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

"Τίποτε, τίποτε δεν θα μπορούσε να με εμποδίσει να είμαι παρών απόψε σε αυτή τη συγκέντρωση. Ηλθα σήμερα εδώ για να σταθώ στο πλευρό σας, για να αλλάξουμε την Αμερική, για να ανανεώσουμε το μέλλον της, για να ανυψώσουμε τα μεγαλύτερα ιδανικά μας και να εκλέξουμε τον Μπάρακ Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ", είπε ο Εντουαρντ Κένεντι.

Η κόρη του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι Κάρολάιν συνέδεσε το όνομα του Μπάρακ Ομπάμα με τα ονόματα του πατέρα της και του θείου της Εντουαρντ Κένεντι, που ενσαρκώνει "την καρδιά και το πνεύμα" της δημοκρατικής οικογένειας, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ντένβερ.

"Βρίσκομαι εδώ απόψε για να τιμήσω δύο ανθρώπους που άλλαξαν τη ζωή μου: τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Εντουαρντ Κένεντι", είπε η Κάρολάιν Κένεντι.

"Οι ιστορίες του είναι πολύ διαφορετικές, αλλά και οι δύο μοιράζονται την ίδια αφοσίωση για τα αιώνια αμερικανικά ιδεώδη της δικαιοσύνης, της ισότητας, της υπεράσπισης του δημόσιου καλού και της θυσίας, της υπεράσπισης των αξιών και της οικογένειας. Ηγέτες σαν αυτούς εμφανίζονται σπάνια. Αλλά μία ή δύο φορές σε κάθε γενιά, βρίσκονται εκεί τη στιγμή που τους έχουμε περισσότερο ανάγκη", είπε ο Κάρολάιν Κένεντι.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη με την ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο 75.000 θέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters