Πολιτική
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 09:39

Οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία 90.508 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής. Στο 70,04% το ποσοστό των επιτυχόντων.

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία 90.508 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής.

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ που έγραψαν εφέτος πάνω από 18 στις πανελλαδικές εξετάσεις ωθεί τις βάσεις των περιζήτητων σχολών (π.χ. Νομικές, Παιδαγωγικές, Ιατρικές και ορισμένες Πολυτεχνικές) σε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στις βάσεις των Νομικών και Φιλολογικών Σχολών στα Παιδαγωγικά Τμήματα, καθώς και στα τμήματα Ψυχολογίας.

Αντίθετα, η αύξηση του αριθμού όσων έγραψαν κάτω από τη βάση και οι μικρές αποκλίσεις στον αριθμό εκείνων που έγραψαν μέτρια ή καλά στις εξετάσεις (από 11 ως 16,5) οδηγούν τις βάσεις αρκετών σχολών που απαιτούν αντίστοιχες βαθμολογίες προς τα κάτω. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ανακοινώθηκαν το πρωί από το Υπουργείο Παιδείας πτώση των βάσεων καταγράφεται στις Οικονομικές σχολές.

Η μεγαλύτερη άνοδος στα Πανεπιστήμια παρατηρήθηκε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου (+838 μόρια) και η μεγαλύτερη πτώση στο τμήμα Επιστήμης Τεχνολογικών Υλικών Κρήτης (-2896 μόρια).

Στα ΤΕΙ η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο τμήμα Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών Μεσολογγίου (+4422 μόρια) και η μεγαλύτερη πτώση στο τμήμα λογιστικής Μεσολογγίου (-3047 μόρια).

Η υψηλότερη βάση παρατηρείται στην Ιατρική Αθήνας (19306 μόρια) και η χαμηλότερη στο τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη (9015 μόρια).

Η υψηλότερη βάση στα ΤΕΙ παρατηρείται στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Αθήνας (19161 μόρια) και η χαμηλότερη στο τμήμα Μηχανολογίας Σερρών (8446 μόρια).

Οι εξετάσεις φέτος διεξήχθησαν υποδειγματικά, τα μέτρα που ελήφθησαν θωράκισαν την αξιοπιστία του θεσμού, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος χαρακτήρισε άψογη τη διαδικασία των εξετάσεων. Ο κ. Στυλιανίδης συνεχάρη επίσης τους επιτυχόντες, ευχήθηκε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία στους νέους φοιτητές και σπουδαστές και τόνισε ότι τώρα αρχίζει η ζωή, δεν τελειώνει τίποτα και για όσους δεν εισάγονται δίνει η πολιτεία τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό των επιτυχόντων έχει αυξηθεί και παράλληλα έχει ενισχυθεί ο αριθμός των επιτυχόντων στην ελληνική περιφέρεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σε σύνολο 97.407 υποψηφίων οι οποίοι συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 68.224 ποσοστό 70,04%. Από τους επιτυχόντες 42.220 εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές και 26.004 σε τμήματα των ΤΕΙ.

Αυξημένος σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός των κενών θέσεων ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 18.441 εκ των οποίων 17.411 στα ΤΕΙ και 1.030 στα Πανεπιστήμια.

Ο προβληματισμός για τις 18.441 κενές θέσεις, κυρίως στην περιφέρεια, ωθεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην μετεξέλιξη ορισμένων τμημάτων. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μέλλον στα ΤΕΙ, φτάνει αυτά να μετεξελιχθούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 26 ΤΕΙ σε ολόκληρη την περιφέρεια έχουν εισακτέους κάτω από 10, ενώ πέντε δεν έχουν ούτε έναν εισακτέο.

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και την ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από τις 16 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Πλατής, έδωσε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

Για το 90% των υποψηφίων στα πανεπιστήμια παρατηρείται:

1. Αύξηση των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο.

2. Μείωση στο 2ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

3. Οριακές αυξήσεις στις κεντρικές σχολές και αντίστοιχες μειώσεις στις περιφερειακές στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

4. Αύξηση στις κεντρικές και μείωση στις περιφερειακές σχολές στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

5. Μείωση των βάσεων αλλά και του αριθμού των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Από τις 11 σήμερα το πρωί η βαθμολογία και τα ονομαστικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους από το διαδίκτυο στη διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr .

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο,Ονομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλέφωνο 1564.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2007. Ειδικότερα, φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 97.407 υποψήφιοι έναντι 99.873 πέρσι.