Κόσμος
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 12:35

«Τι θέλουν να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία;»

«Τη θητεία κάθε Ρώσου προέδρου φαίνεται ότι καθορίζει ένα γεγονός-κλειδί», παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian:

«Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν το γεγονός - κλειδί ήταν η σύλληψη του πλουσιότερου Ρώσου Μιχαήλ Χοντορκόβσκι και η κατάσχεση του πετρελαϊκού του Ομίλου YUKOS. Το γεγονός αυτό έδωσε τον τόνο για τον υπόλοιπο χρόνο της προεδρίας του.

»Ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία είναι το γεγονός κλειδί στην θητεία του Ντίμτρι Μεντβέντεφ που σχεδόν μόλις άρχισε. Η στρατιωτική επέμβαση ενδέχεται να αμαυρώσει τη φήμη του και να διαλύσει κάθε ελπίδα για εφαρμογή μιας φιλελεύθερης ατζέντας στο εσωτερικό της χώρας».

«Τι θέλουν άραγε να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι στη ρωσική ηγεσία;» αναρωτιέται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Κυρώσεις ή πάγωμα των σχέσεων δεν θα υπάρξουν, το δήλωσαν ήδη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, διότι η Ρωσία συνιστά όντως έναν πολύ σημαντικό εταίρο.

»Επομένως η έκτακτη σύνοδος κορυφής των 27 για τη Γεωργία μπορεί να καταλήξει μόνον σε μία έκκληση ηθικού περιεχομένου, σε μια κοινή αποδοχή αρχών όπως η πολιτική ελευθερία, η διακήρυξη αλληλεγγύης κλπ. Όμως υπάρχει και ένα απλό μήνυμα προς τη Ρωσία: να μην λησμονεί ότι η ΕΕ είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της».

«Η Ρωσία χρειάζεται τις επόμενες δεκαετίες εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung: «Συχνά εντυπωσιαζόμαστε από τους αριθμούς ανάπτυξής της, αλλά στην ουσία η εθνική οικονομία της Ρωσίας μόλις πέρσι έφθασε τα επίπεδα του 1991, ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πεπαλαιωμένη σοβιετική τεχνολογία.

»Δηλαδή δεν είναι μόνον η Δύση ανίκανη να απομονώσει τη Ρωσία, αλλά και η Ρωσία είναι ανίσχυρη να διαγράψει τη Δύση. Επομένως εδώ δημιουργούνται πραγματικές ευκαιρίες για την αναδόμηση των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης».

Πηγή: Deutsche Welle