Ανησυχίες για το ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης της γεωργιανής κρίσης στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα σε Γεωργία, Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν. Ανακοινώνοντας την περιοδεία Τσέινι ,ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τον αντιπρόεδρό του να συζητήσει με τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών «τα αμοιβαία συμφέροντα».
Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρίνισε ποια είναι τα «συμφέροντα» αυτά ,αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι το κοινό σημείο των τριών αυτών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι η ενέργεια . Η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Κασπία.
Το Αζερμπαιτζάν, που δεν διαθέτει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέρει το πετρέλαιό του στη Δύση μέσω του γεωργιανού λιμανιού του Μπατούμι, τονίζει ο Εντουαρντ Τσόου ,αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips έχουν τεράστια συμφέροντα στην Κασπία ,σημειώνει ο αναλυτής του CSIS.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο