Κόσμος
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008 07:52

Επίθεση Ομπάμα κατά Μακέιν

Με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία και θα αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, αποδέχθηκε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, που εξαπέλυσε επίθεση στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον Μακέϊν, κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει επαφή» με την πραγματικότητα που ζει ο μέσος Αμερικανός.

Με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία και θα αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη 42λεπτη ομιλία του στο κατάμεστο στάδιο του Ντένβερ, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αφροαμερικανός υποψήφιος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον Μακέιν, κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει επαφή» με την πραγματικότητα που ζει ο μέσος Αμερικανός.

«Δεν πιστεύω ότι ο γερουσιαστής Μακέιν δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στη ζωή των Αμερικανών. Απλά νομίζω ότι δεν γνωρίζει», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον Μακέιν.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος υποσχέθηκε τον τερματισμό της «αναποτελεσματικής πολιτικής», όπως είπε, των οκτώ τελευταίων ετών, οπαδό της οποίας χαρακτήρισε τον Μακέιν, συνδέοντας το όνομά του με τον πρόεδρο Μπους. Υποστήριξε επίσης ότι οι αποτυχημένες πολιτικές του ρεπουμπλικανικού κόμματος ευθύνονται για την κακή κατάσταση της οικονομίας και την εικόνα που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί αγαπούμε πολύ αυτή τη χώρα για να επιτρέψουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι όπως τα τελευταία οκτώ», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του, ενώπιον 84.000 υποστηρικτών του, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα. «Αμερική, είμαστε καλύτεροι από ό,τι δείχνουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία ότι δεν έχει επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των Αμερικανών και «είναι κάθε άλλο παρά ανεξάρτητος» σε βασικά θέματα, όπως η οικονομία, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη μείωση της φορολογίας για το σύνολο σχεδόν των μισθωτών, για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών.

«Βρισκόμαστε σε μία από τις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές , που η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο, που η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίση και το αμερικανικό όνειρο απειλείται και πάλι» υπογράμμισε ο Ομπάμα τονίζοντας: «Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δεν θα διστάσω ποτέ να υπερασπισθώ τη χώρα, αλλά θα στείλω τους στρατιώτες μας να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους μόνο στο πλαίσιο μιας αποστολής που είναι καθορισμένη με σαφήνεια»

«Σήμερα οι Αμερικανοί είδαν μια παραπλανητική ομιλία, που ήταν ενδεικτική των πενιχρών πεπραγμένων από τον γερουσιαστή Ομπάμα. Το γεγονός είναι ότι ο Ομπάμα εξακολουθεί να μην είναι έτοιμος να γίνει πρόεδρος», σχολίασε από την πλευρά του στρατοπέδου του Μακέιν, ο εκπρόσωπός του, Τάκερ Μπάουνς.