Κόσμος
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008 09:53

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το μαγικό διήμερο των τριών κυπριακών ομάδων, Ανόρθωσης, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, στους ευρωπαϊκούς αγώνες, το Κυπριακό ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών και μετά τη χθεσινή σύσκεψη Γκιούλ, Ερντογάν, Μπαμπατζάν και Ταλάτ στην Αγκυρα, και οι διεργασίες για το καταστατικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Το μαγικό διήμερο των τριών κυπριακών ομάδων, Ανόρθωσης, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, στους ευρωπαϊκούς αγώνες, το Κυπριακό ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών και μετά τη χθεσινή σύσκεψη Γκιούλ, Ερντογάν, Μπαμπατζάν και Ταλάτ στην Αγκυρα, και οι διεργασίες για το καταστατικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Τριπλό σοκ για την Ευρώπη», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο θρίαμβο των κυπριακών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και γράφει ότι η έκπληξη από την πρόκριση της Ανόρθωσης, «μετατράπηκε σε σοκ για την ποδοσφαιρική Ευρώπη», βλέποντας Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ να προκρίνονται, αποκλείοντας μεγάλα ονόματα. Η «Αλήθεια» γράφει σε άλλο θέμα με τίτλο «Στον πάγο τα συμβόλαια για το ΓεΣΥ», ότι στα συμβόλαια που το Υπουργείο Υγείας υπέγραψε με το ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, «εντοπίστηκαν τελικά ελλείψεις, κενά και παραλείψεις».

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Οι θητείες διχάζουν τους σοσιαλιστές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο καταστατικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, στις 9 Νοεμβρίου, προωθείται η επέκταση του ορίου των τριών θητειών σε τέσσερις, ενώ η θητεία από τριετής θα γίνει τετραετής, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους του Κινήματος. Αλλού, ο «Πολίτης» με τίτλο «Κόντρα Διαψεύσεων», αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης διαψεύδει ότι απορρίφθηκε το αίτημα Τύμβιου για το υπό ανταλλαγή τ/κ τεμάχιο στη Λάρνακα, και από την άλλη ο Μάικ Τύμβιος διαψεύδει τον Υπουργό κάνοντας λόγο για «κόλπα κωλυσιεργίας».

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκληρή γραμμή ενόψει των απευθείας συνομιλιών», ότι οι γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, επαναλήφθηκαν χθες μετά τη σύσκεψη κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα και αναφέρει, επίσης, ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης για ανασκόπηση του έργου των Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών. Η «Σημερινή» γράφει, επίσης, ότι στο μικροσκόπιο της Βουλής τίθεται ο Νόμος για τη βία στην οικογένεια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του.

«Φρέσκαραν κόκκινες γραμμές», έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο ο «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι «Αγκυρα και Ταλάτ, έθεσαν το δικό τους διαπραγματευτικό πλαίσιο» για συνεταιρισμό δύο κρατών και εγγυήσεις, ενόψει των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σε άλλο του θέμα, ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε περιστατικό με αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών και γράφει ότι η σύγκρουση αεροσκάφους τύπου Α-320 με πουλί κατά τη διάρκεια της προσγείωσης της χθεσινής πτήσης για Θεσσαλονίκη, προκάλεσε ζημιές στο αεροσκάφος και πολύωρες καθυστερήσεις.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Ενα κράτος κι ένας λαός στην Κύπρο», αναφέρεται στην επανάληψη των μη αποδεκτών θέσεων της τουρκικής πλευράς για συνεταιρικό κράτος, αλλά και στο μήνυμα της Κυβέρνησης δια του Εκπροσώπου ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, και ένας λαός, ο κυπριακός. Η «Χαραυγή» γράφει σε άλλο της θέμα ότι προσηλωμένη σε θέσεις αρχής σε σχέση με την Κύπρο και την υπόθεσή της παραμένει η Ρωσία και αναφέρεται στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Ξεκινά η παρτίδα με τον Ταλάτ να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «είναι έτοιμος να παραβιάσει πάγιες κόκκινες γραμμές του κυπριακού ελληνισμού». Το «Ποντίκι» γράφει σε άλλο θέμα με τίτλο «Υπό διωγμό οι Συναγερμικοί», ότι «η λευκή επιταγή Αναστασιάδη προς Χριστόφια οδηγεί τον κόσμο του ΔΗΣΥ στην απομόνωση».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Cyprus Weekly”, αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο θρίαμβο της Ανόρθωσης να προκριθεί στους ομίλους του Champions’ League και σημειώνει ότι μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού Πειραιώς, η ομάδα της Αμμοχώστου θα ταξιδέψει ξανά στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά τον Παναθηναϊκό, όπως προκύπτει από τη χθεσινή κλήρωση των ομίλων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις απευθείας διαπραγματεύσεις που αρχίζουν στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά και στις νέες θέσεις της τ/κ πλευράς που δυσκολεύουν τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

(Σ.Σ.: Η εφημερίδα «Μάχη» δεν έχει ακόμα παραληφθεί από το ΚΥΠΕ)