Κόσμος
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 17:02

Ε.Ε.: Προς αναθεώρηση των σχέσεων με Ρωσία

Προς αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία, χωρίς άμεσες κυρώσεις, οδεύει η Ε.Ε., την ώρα που στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, διίστανται οι απόψεις μεταξύ των «27» για τη στάση έναντι της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να διακόψει το διάλογό της με τη Ρωσία, αλλά οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα μετά την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

«Η γερμανική θέση είναι ότι δεν θα πρέπει να διακόψουμε το διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για την σύγκρουση στη Γεωργία, ωστόσο όπως επεσήμανε, η Ε.Ε. οφείλει «να μιλήσει ξεκάθαρα και να αντιδράσει ενωμένα απέναντι σε αυτήν την παραβίαση».

Σκληρότερη στάση τηρεί η Πολωνία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, να εκτιμά πως θα ήταν «μάλλον δύσκολο» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ρωσίας για μια στρατηγική σύμπραξη «όσο οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται στη Γεωργία». Σύμφωνα εξάλλου με κείμενο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Πολωνία θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής να «σκεφτεί προσεκτικά και σε βάθος για τη διεξαγωγή της επόμενης Συνάντησης Κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας», που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Νοέμβριο στη Νίκαια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, έκρινε σήμερα ότι η Ρωσία δεν είναι ποτέ πιθανόν να ενταχθεί στην «Ανατολική Σύμπραξη» -την προτεινόμενη σύμπραξη της Ε.Ε. με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Η σχέση με τη Ρωσία ανήκει σε άλλη κατηγορία. Δεν νομίζω ότι θέλουν να συμπεριληφθούν, δεν θέλουν να περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές πολιτικές», εκτίμησε σήμερα από τη Σλοβενία ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Η Σουηδία και η Πολωνία πρότειναν το Μάιο τη δημιουργία της «Ανατολικής Σύμπραξης» για να βοηθηθούν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην προετοιμασία τους για μια ενδεχόμενη ένταξη στην Ε.Ε.. Ο Μπιλτ έχει δηλώσει ότι η σύμπραξη αυτή θα ήταν μια κατάλληλη απάντηση στη σύγκρουση στη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ανχελ Μορατίνος, σημείωσε πως η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, όπως έκανε και στην περίπτωση του Κοσόβου, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι ώρα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία τάσσεται και η Ρουμανία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊαν Μπασέσκου, λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Βουκουρέστι για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής για την κρίση στον Καύκασο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα θέσει υπό αναθεώρηση τις σχέσεις της με τη Ρωσία ύστερα από την επέμβαση της Μόσχας στη Γεωργία, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί της σε ορισμένους τομείς. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει σε επαγρύπνηση», αναφέρει επίσης το σχέδιο απόφασης, με την επισήμανση ότι η αναθεώρηση αυτή «μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις για τη μελλοντική συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας σε διάφορους τομείς».

Στο ίδιο σχέδιο απόφασης οι «27» καταδικάζουν την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία και καλούν και άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας.

Τέλος, καλούν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμα αποσυρθεί στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη σύρραξη «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση».

Στην Τυφλίδα εν τω μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί ένωσαν σήμερα τα χέρια τους σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα σε ένδειξη ενότητας κατά της ρωσικής υποστήριξης σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας.

«Σταματήστε τη Ρωσία» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.