Πολιτική
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 21:15

Ευ. Βενιζέλος: Ο τόπος κυβερνιέται με το άγχος της οριακής πλειοψηφίας της ΝΔ

«Όταν το οπτικοακουστικό υλικό γεννά καχυποψία τίθεται θέμα νόθευσης του θεσμικού ήθους της Βουλής. Ο τόπος κυβερνιέται με το άγχος της οριακής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. «Νόθευση του αποτελέσματος δεν έγινε -επανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής- γιατί δεν μπορούσε να γίνει με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπήρξε ωστόσο, αταξία, προφανής στο βίντεο».

Για «φαινόμενα νόθευσης του θεσμικού ήθους της Δημοκρατίας» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «όταν η πλειοψηφία της ΝΔ υπεκφεύγει, όταν η ίδια η Βουλή δεν δίνει έγκυρες απαντήσεις, ο πολίτης νοιώθει απροστάτευτος - νοιώθει ότι δεν έχει την ελπίδα και την προοπτική που πρέπει να του δίνει το πολιτικό σύστημα». «Σας καλώ -είπε απευθυνόμενος στον κ. Σιούφα- να εγγυηθείτε τη διαδικασία πλήρους αποσαφήνισης και διερεύνησης του τεράστιου αυτού ζητήματος που έχει προκύψει, και που συνδέεται με τον ίδιο τον πολίτη και την καθημερινότητά του».

«Αισθάνομαι απόλυτα προσβεβλημένος, γιατί κάποιοι απόντες απ’ αυτήν την αίθουσα, στην σοβαρότερη στιγμή που διασαφηνίζαμε τον χάρτη της Δημοκρατίας, έρχονται να μας πουν ότι εμείς που ψηφίσαμε και εκφράσαμε την άποψή μας, δεν είδαμε κάτι που εσείς είδατε στο dvd και χρειαστήκατε πέντε μήνες για να σκαρφίσετε», απάντησε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Μαρκόπουλος.

«Αισθάνομαι προσβεβλημένος για το ότι η συκοφάντηση χρησιμοποιείται ως όπλο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται εντυπώσεις, αλλά καταστατικό χάρτη. Δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να γίνει κάποια επιτροπή για να διασαφηνίσει κάτι που δεν συνέβη ποτέ» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Για λογαριασμό του ΛΑ.Ο.Σ., ο Θ. Πλεύρης παρατήρησε πως «όταν γίνεται καταγγελία από ένα κόμμα, ότι στη διαδικασία για την Αναθεώρηση υπήρξε παρεκτροπή, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν τον έλεγχο που πρέπει. Όταν έχει προβληθεί το dvd, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ο έλεγχος, για να φανεί αν είναι υπεύθυνοι οι κατηγορούντες, ή εκείνοι που δέχονται τις κατηγορίες».

«Εμείς ήδη ξεκινήσαμε έλεγχο όλων των ψηφοδελτίων με βάση το dvd - και μέχρι την Πέμπτη θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε πως «η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε κατά τρόπο άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή»: «Νόθευση του αποτελέσματος δεν έγινε, γιατί δεν μπορούσε να γίνει με κανέναν απολύτως τρόπο. Νόθευση και νοθεία δεν γίνεται μπροστά σε τηλεοπτικούς φακούς, σε δημοσιογράφους, χιλιάδες τηλεθεατές και με τέσσερις συναδέλφους εγγυητές της ψηφοφορίας. Αν οι ίδιοι απαξιώνουμε με την όποια συμπεριφορά μας τον κοινοβουλευτισμό, τι να πουν τότε οι πολίτες;»

Υπήρξε ωστόσο, είπε, «αταξία, προφανής στο βίντεο». Γι’ αυτήν όμως, «οι επικαλούμενοι νόθευση, θα έπρεπε να είχαν και τις αποδείξεις». «Αταξίες παρουσιάζονται. Εγώ ως πρόεδρος του Σώματος, αναλαμβάνω και την ευθύνη - αλλά θα έχω και τη δική σας συνδρομή, αυτές οι αταξίες να μην ξαναπαρουσιαστούν. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τους θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

«Με εκπλήσσετε», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος. «Δεν περίμενα εσείς να αναλάβετε την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και τα όσα έφερε στο φως η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αναφερθήκαμε στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ - δεν είναι θέμα Δ. Σιούφα, αλλά ΝΔ και Κώστα Καραμανλή».

«Χρησιμοποιήσατε μια πολύ χαλαρή έκφραση. Δεν πρόκειται για αταξία. Πρόκειται για γεγονότα που μας θέτουν προ νέων ζητημάτων και θεσμικών ευθυνών. Όταν το οπτικοακουστικό υλικό γεννά καχυποψία τίθεται θέμα νόθευσης του θεσμικού ήθους της Βουλής. Εγώ δεν μίλησα για νόθευση του αποτελέσματος. Τι σημασία έχει το αποτέλεσμα; Ο τόπος κυβερνιέται με το άγχος της οριακής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.