Κόσμος
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 11:40

Πακιστάν: Καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης των ξένων δυνάμεων

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας του την επιχείρηση διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν σε χωριό της βορειο-δυτικού Πακιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 άτομα, ανάμεσά τους και άμαχοι.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας του την επιχείρηση διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν σε χωριό της βορειο-δυτικού Πακιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 άτομα, ανάμεσά τους και άμαχοι.

"Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση εναντίον της κυριαρχίας του Πακιστάν και ο πακιστανικός λαός έχει το δικαίωμα να περιμένει από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν να υπερασπισθούν την κυριαρχία της χώρας τους και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσουν στις επιθέσεις αυτές", είπε ο κυβερνήτης της Επαρχίας των Βορειο-δυτικών Συνόρων Οουάις Αχμεντ Γάνι.

Αθώοι Πακιστανοί πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, είπε ανεβάζοντας στους 20 τον αριθμό των νεκρών.

Σήμερα τα ξημερώματα τέσσερα ελικόπτερα μάχης των διεθνών δυνάμεων που σταθμεύουν στο νότιο Αφγανιστάν, κυρίως αμερικανικών, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του συνοριακού χωριού Τζαλάλ Χελ, στο νότιο Ουαζιριστάν, ανακοίνωσαν το πρωί αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μόνοι οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις διαθέτουν τέτοια ελικόπτερα στο νότιο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ελικόπτερα "του ΝΑΤΟ" αποβίβασαν στρατιώτες στην περιοχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των τοπικών αρχών, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο συνοριακό χωριό κατά τη διάρκεια του τελευταίου γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας του ραμαζανιού.

Στην Καμπούλ, εκπρόσωπος της νατοϊκής Διεθνούς Δύναμης Υποστήριξης και Ασφάλειας (Isaf) δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια επιχείρηση και πρόσθεσε ότι η εντολή της διεθνούς δύναμης απαγορεύει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο έδαφος του Πακιστάν, εκτός της περίπτωσης επιχειρήσεων του πυροβολικού από το έδαφος του Αφγανιστάν και μόνο στην περίπτωση που οι στρατιώτες της διεθνούς δύναμης δεχθούν πυρά που προέρχονται από το πακιστανικό έδαφος. Αντίστοιχα, άγνοια δήλωσαν και η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού, καθώς και εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού αρμόδιας για τις επιχειρήσεις στην Ασία από την Τάμπα της Φλόριντα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τελευταία τις εκτοξεύσεις πυραύλων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου η Ουάσινγκτον έχει την πεποίθηση ότι οι αφγανοί ταλιμπάν και οι Αλ Κάιντα έχουν ανασυντάξει τις δυνάμεις του χάρις στην υποστήριξη των πακιστανών ταλιμπάν.

Ωστόσο οι επιθέσεις με ελικόπτερα μάχης είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πολλά αμερικανικά μέσα έχουν μεταδώσει πρόσφατα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ στρέφονται πλέον προς απευθείας επιθέσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις, επί του πακιστανικού εδάφους, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πακιστάν ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να εξουδετερώσει στο έδαφός της την απειλή των ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των φυλών.