Κόσμος
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 16:14

Καταδικαστικό για τη Ρωσία το ψήφισμα του ΕΚ για τη Γεωργία

Με σημαντική πλειοψηφία -459 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 61 αποχές- οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα κοινή πρόταση ψηφίσματος για τη Γεωργία, που υπέβαλαν οι πέντε μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ (διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή της Σοσιαλιστικής Oμάδας), του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. και σύσσωμη η ευρωομάδα της Αριστεράς, ενώ τη στάστη της αποχής επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της NΔ, επίσης διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος.

Με σημαντική πλειοψηφία -459 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 61 αποχές- οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα κοινή πρόταση ψηφίσματος για τη Γεωργία, που υπέβαλαν οι πέντε μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με το ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές καλούν τη Ρωσία «να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων της Δημοκρατίας της Γεωργίας» και καταδικάζουν την αναγνώριση, εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών γεωργιανών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ως αντιβαίνουσας στο διεθνές δίκαιο, καθώς επίσης την «απαράδεκτη και δυσανάλογη» στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας και την σε βάθος εισβολή στη Γεωργία.

Το εν λόγω ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ (διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή της Σοσιαλιστικής Oμάδας), του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. και σύσσωμη η ευρωομάδα της Αριστεράς, ενώ τη στάστη της αποχής επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της NΔ, επίσης διαφοροποιούμενοι από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλετές του ΠΑΣΟΚ, το ψήφισμα προχωράει πολύ πέρα από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποδίδει μονομερώς την ευθύνη για την κρίση στη Ρωσία εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων του πλειοψηφούντος Λαϊκού Κόμματος.

«Tο ΠAΣOK -σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΟ του Κινήματος στην Ευρωβουλή- ακολουθώντας με συνέπεια μια πολιτική αρχών, καταδικάζει την βία από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάσαμε την επίθεση του γεωργιανού στρατού στην πρωτεύουσα της Oσσετίας αλλά και την δυσανάλογη αντίδραση της Ρωσίας. Καταδικάσαμε την αναγνώριση από τη Mόσχα της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και N.Oσσετίας, όπως είχαμε πράξει κατ' απόλυτο τρόπο στην περίπτωση της ανεξαρτησίας του Kοσόβου».

Όπως υπογραμμίζεται, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ένα κείμενο στο οποίο δεν αναφέρεται λέξη για τις ευθύνες της γεωργιανής κυβέρνησης του κ. Σαακασβίλι και, αντίθετα κατακεραυνώνει τη Ρωσία, ως μόνη υπαίτια για την κρίση, σε μια λογική απολύτως ψυχροπολεμική». «Tο μήνυμα πρέπει να είναι διττό: μηδενική ανοχή σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των μειονοτικών θεμάτων με τη βία αφενός, αλλά και αυστηρές συστάσεις στη Mόσχα για αποφυγή μελλοντικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Εξαιρετικά μονομερές», χαρκακτήρισε το ψήφισμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αιτιολογώντας ενώπιον της Ολομέλειας την αρνητική του ψήφο, δήλωσε:

«Καταψήφισα, όπως και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το ψήφισμα για την κατάσταση στον Καύκασο, γιατί διαβάζει την κρίση με τα χρωματιστά γυαλιά της φίλο-Mπους πολιτικής και σκοπιμότητας. Kορυφαίο και προκλητικά αρνητικό στοιχείο του ψηφίσματος είναι ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή κριτική στην τυχοδιωκτική ενέργεια του Γεωργιανού Πρωθυπουργού Σαακασβίλι που πυροδότησε την κρίση, για να μη δυσαρεστήσει τους αμερικανούς προστάτες του».

«H στάση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που κράτησαν, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, προ εξαμήνου στο θέμα του Kοσόβου. H σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια πολιτική ουραγού των HΠA που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και υιοθετεί πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», παρατήρησε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.