Κόσμος
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 09:39

Προειδοποιήσεις και κριτική Μακέιν στη ρωσική ηγεσία

Ο Τζόν Μακέιν αποδέχθηκε σήμερα και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και στην πρώτη δέσμευσή του για την εξωτερική πολιτική, υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα εργαστεί για να εξασφαλίσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα παραμείνει τυφλή σε περίπτωση επίθεσης».

Ο Τζόν Μακέιν αποδέχθηκε σήμερα και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και στην πρώτη δέσμευσή του για την εξωτερική πολιτική, υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα εργαστεί για να εξασφαλίσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα παραμείνει τυφλή σε περίπτωση επίθεσης.

«Ως πρόεδρος, θα εργαστώ για να εξασφαλίσω καλές σχέσεις με την Ρωσία, για να μην έχουμε τον φόβο της επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε ο Μακέιν στην ομιλία του ενώπιον του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Σεντ Πολ της Μινεσότα.

«Όμως -επεσήμανε- δεν μπορούμε να παραμείνουμε τυφλοί σε περίπτωση επίθεσης και μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο και την ασφάλεια των Αμερικανών».

Ο Μακέιν επέκρινε δριμύτατα τους Ρώσους ηγέτες που -όπως χαρακτηριστικά είπε «πλούσιοι χάρη στο πετρέλαιο και διεφθαρμένοι από την εξουσία, έχουν απορρίψει τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις υποχρεώσεις μιας υπεύθυνης δύναμης».

«Εισέβαλαν σε ένα μικρό δημοκρατικό τους γείτονα για να ελέγχουν καλύτερα τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, να φοβίσουν τους άλλους γείτονες και να συνεχίσουν τη φιλοδοξία τους να ανασυγκροτήσουν τη ρωσική αυτοκρατορία», σημείωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση με την επέμβαση των Ρώσων στη Γεωργία.

«Mε κανένα τρόπο και με κανένα τίμημα, δεν πρέπει να επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο Μακέιν/Πέιλιν», τόνισε από την πλευρά της η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζοντας την ομιλία του Τζον Μακέιν στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.