Κόσμος
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 20:58

«Kαλύτερες από ποτέ οι συνθήκες, αλλά δεν είναι πραγματικά καλές»

"Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις νέες συνομιλίες (Χριστόφια-Ταλάτ) ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία μετά την αποτυχία του σχεδίου Ανάν το 2004, αν ήμασταν αισιόδοξοι... Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος παίζει η Αγκυρα και βέβαια το τι είναι σε θέση να αποκομίσει σε περίπτωση που υποχωρούσε. Οσο κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Αγκυρα δεν πρόκειται να θυσιάσει αβίαστα το χαρτί "Κύπρος", επισημαίνει η εφημερίδα «Die Welt».

"Οι συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού είναι καλύτερες από ποτέ, αλλά δεν είναι πραγματικά καλές" λέει ο Χάιντς Κράμερ, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο ίδρυμα μελετών "Επιστήμη και Πολιτική" του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι "είναι πολλά τα ερωτηματικά αναφορικά με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων".

Σύμφωνα με τον κ. Κράμερ στα θέματα της ασφάλειας, στο περιουσιακό και το εδαφικό είναι πάρα πολύ δύσκολο να σημειωθεί προσέγγιση. Το ίδιο ισχύει για το ζήτημα των περιουσίων των Κυπρίων που αναγκάστηκαν με την εισβολή του 1974 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Απαισιόδοξος είναι ο Γερμανός ερευνητής και για την έκβαση του ζητήματος της παρουσίας του τουρκικού στρατού και του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων.

"Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση, στην οποία συμφωνήσουν Χριστόφιας και Ταλάτ. Αλλωστε η Αθήνα πέτυχε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Διαφορετική είναι η στάση της Τουρκίας. Τουλάχιστον στις κεμαλιστικές κρατικές ελίτ και στην ηγεσία του στρατού υπάρχει η ενιαία γραμμή που θέλει ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο να άπτεται των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει, ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά αξιώνει έντονα δικαίωμα συναπόφασης σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά", εξηγεί ο κ. Κράμερ.

Ενα από τα θεμελιώδη ζητήματα για την έκβαση των συνομιλιών, αφορά στην απάντηση του ερωτήματος, τι ακριβώς είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, λέει ο κ. Κράμερ. "Εάν το ζητούμενο είναι η ίδρυση ενός νέου κράτους, τότε θα υπάρξουν προβλήματα με τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Υπενθυμίζω ότι το 2004 έγινε όλη η Κύπρος μέρος της Ε.Ε. Εάν λοιπόν πρόκειται να ιδρυθεί ένα νέο κράτος θα πρέπει όλα αυτά να ξαναγίνουν από την αρχή. Και αυτό δεν μπορεί να συμφέρει ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους", υπογραμμίζει ο πολιτικός επιστήμονας.

Τέλος, ο Γερμανός επιστήμονας δεν θεωρεί την αναγνώριση του Κοσόβου και τις εξελίξεις στον Καύκασο προηγούμενο που μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του Κυπριακού, μολονότι τις τελευταίες ημέρες υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο η τουρκοκυπριακή πλευρά. "Νομίζω ότι πρόκειται για τακτικούς ελιγμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων... Διαφορετικά θα είναι φυσικά τα πράγματα, εάν για κάποιον λόγο ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν επιτευχθεί συμβιβασμός. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να αποκλείσω, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και ο κ. Ταλάτ θα επιδιώξουν διεθνή αναγνώριση του βορείου τμήματος της Κύπρου, όπως έκαναν και στο παρελθόν", καταλήγει ο Χάιντς Κράμερ.

DEUTSCHE WELLE