Κόσμος
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 13:32

Το Ιράκ θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός του Κουβέϊτ

Αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ ο πρωθυπουργός του Κουβέϊτ, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού της χώρας μετά την ιρακινή εισβολή το 1990, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ ο πρωθυπουργός του Κουβέϊτ, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού της χώρας μετά την ιρακινή εισβολή το 1990, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Την πρόσκληση επέδωσε στον σεΐχη Νάσερ Μοχάμεντ Αλ-Αχμαντ Αλ-Σαμπάχ ο Ιρακινός υπουργός Οικονομίας Μπαγιάν Τζαμπρ Σόλαγ που έφθασε χθες, Κυριακή στο Κουβέϊτ για συνομιλίες αναφορικά με το χρέος και τις πολεμικές αποζημιώσεις που το Ιράκ οφείλει στη γειτονική του χώρα.

«Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση και η ημερομηνία θα οριστεί προσεχώς δια της διπλωματικής οδού», προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέϊτ σεΐχης Μοχάμαντ αλ-Σαμπάχ ανακοίνωσε χθες την επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κουβέϊτ στη Βαγδάτη, χωρίς να αναφέρει το όνομα και την ημερομηνία της επίσκεψης, προσθέτοντας ότι ο πρεσβευτής του Κουβέϊτ θα παρουσιάσει με την ευκαιρία αυτή τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο του Ιράκ.

Τον Ιούλιο το Κουβέϊτ διόρισε τον Αλί αλ-Μόμεν, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, πρώτο του πρεσβευτή στο Ιράκ μετά το 1990.

Ο ιρακινός στρατός εισέβαλε στο Κουβέϊτ τον Αύγουστο του 1990. Μετά την εισβολή ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, ενώ ένας υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός νίκησε τις ιρακινές δυνάμεις το 1991.

Έκτοτε για την εισβολή στο Κουβέϊτ το 1990 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, το Ιράκ αποπληρώνει χρέος στη χώρα αυτή μέσω ενός ταμείου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το 5% των εσόδων από την εκμετάλλευση πετρελαίου καταβάλλονται στο ταμείο αυτό.

Τον Απρίλιο η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τις χώρες του Κόλπου να αποσύρουν μέρος των απαιτήσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι χώρες του Κόλπου ζητούν συνολικά την καταβολή 354 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο ΟΗΕ έχει δώσει άδεια για την καταβολή μόνο 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισεκατομμύρια για το Κουβέϊτ.

Το ταμείο έχει ήδη αποπληρώσει 21 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων 11 δισεκατομμύρια στο Κουβέϊτ.

Μετά την εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 από τις δυνάμεις του συνασπισμού, η Ουάσινγκτον ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Ιράκ να διαγράψουν το χρέος της Βαγδάτης.