Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Βουκουρέστι, με 40 μαθητές στα θρανία του. Η ρουμανική γλώσσα θα διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο ως επιλογή ξένης γλώσσας μαζί με τη γερμανική, τη γαλλική και την αγγλική. Τη λειτουργία του θα εποπτεύει η ελληνική πρεσβεία στη ρουμανική πρωτεύουσα, ενώ ζητήματα της "ημερήσιας διάταξης" θα διευθετούνται από το Σύλλογο Γονέων.
Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Βουκουρέστι, με 40 μαθητές στα θρανία του.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και ο Σύλλογος Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βουκουρεστίου υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης περί ίδρυσης εκπαιδευτικής μονάδας ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με την επωνυμία "Αθηνά", πράξη με την οποία μπήκαν τα θεμέλια για το πρώτο ελληνικό σχολείο στη ρουμανική πρωτεύουσα.
Με το μνημόνιο αυτό, το ελληνικό κράτος δεσμεύτηκε να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου με την απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού από την Ελλάδα και την αποστολή διδακτικού και εποπτικού υλικού, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βουκουρεστίου ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίσει το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το σχολείο, να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του και γενικά να παρέχει ό,τι απαιτείται για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
"Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται με βάση το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθ. Καφόπουλος, από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.
Την πρώτη αυτή χρονιά θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο και οι τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού και κάθε χρόνο θα προστίθεται μια τάξη. Στόχος είναι, διευκρίνισε ο κ. Καφόπουλος, να καλυφθούν συν τω χρόνω όλες οι τάξεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όπως σημείωσε, η προοπτική ελληνόφωνης εκπαίδευσης λειτουργεί θετικά για τους Έλληνες επιχειρηματίες που εξετάζουν την προοπτική εγκατάστασης και δραστηριοποίησής τους στη Ρουμανία. Στο Βουκουρέστι δραστηριοποιούνται ήδη 800 ελληνικές επιχειρήσεις, με τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας να ανέρχονται περίπου στα 4.000 άτομα.
Ο κ. Καφόπουλος εκτιμά ότι το γεγονός της λειτουργίας ενός ελληνικού σχολείου αποδεικνύει ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει οδηγηθεί σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας, που η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας κρίνεται επιτακτική.
Με το πέρασμα του χρόνου, οι εμπνευστές της ιδέας αναμένουν το ελληνικό σχολείο να αποκτήσει φήμη, που θα το κάνει ελκυστικό και στους Ρουμάνους πολίτες.
Η ρουμανική γλώσσα θα διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο ως επιλογή ξένης γλώσσας μαζί με τη γερμανική, τη γαλλική και την αγγλική. Οκτώ δάσκαλοι θα στελεχώσουν το ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι και η ελληνική πρεσβεία στη ρουμανική πρωτεύουσα θα εποπτεύει τη λειτουργία του, ενώ ζητήματα της "ημερήσιας διάταξης" θα διευθετούνται από το Σύλλογο Γονέων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων, Λουκάς Πάνος, διευκρίνισε ότι πρόκειται μεν για ένα δημόσιο σχολείο, αλλά απαιτείται η καταβολή διδάκτρων (για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων) που ανέρχονται σε 2.500 ευρώ ετησίως, ποσό που, όπως σημείωσε, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για κάποια άλλα ξένα σχολεία στο Βουκουρέστι, όπως το Βρετανικό, στο οποίο τα δίδακτρα ανέρχονται σε 12.000 ευρώ το χρόνο. Από τα χρήματα των διδάκτρων θα καλύπτεται το ενοίκιο του σχολείου και διάφορα διοικητικά και άλλα έξοδα.
Ο Σύλλογος Γονέων είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου κατόπιν σχετικής συμφωνίας με το ελληνικό κράτος. Είκοσι πέντε παιδιά θα φοιτούν στο σχολείο σε πρωινά τμήματα και άλλα 15-20 παιδιά (παιδιά από οικογένειες ελληνικής καταγωγής, άνω των 7 ετών) θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα το απόγευμα (το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δίδακτρα 1.000 ευρώ ετησίως).
Το "στοίχημα" για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου είναι να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη των γονιών που αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους σ' αυτό. Ο κ. Λουκάς είναι από τους πρώτους που "αγκάλιασε" το σχολείο, γράφοντας τις δύο κόρες του (ηλικίας πέντε κι έξι ετών), όπως και πολλά στελέχη ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Το ελληνικό σχολείο έχει την οικονομική υποστήριξη πολλών Ελλήνων επενδυτών στη ρουμανική αγορά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ