Πολιτική
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 16:39

Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Με 51 «ναι» έναντι 49 «όχι» υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 14 του φορολογικού νομοσχεδίου (για το οποίο είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία), έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση.

Με 51 «ναι» έναντι 49 «όχι» υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 14 του φορολογικού νομοσχεδίου (για το οποίο είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία), έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση.

Το άρθρο 14 ψήφισαν τελικά και οι βουλευτές της ΝΔ, Β. Μιχαλολιάκος -που νωρίτερα είχε πει πως βρισκόταν σε δίλημμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/11/1561837.htm , αλλά τελικά ικανοποιήθηκε από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας- και Γ. Μανώλης, οποίος δήλωσε απογοητευμένος από τη συζήτηση και τη γενικότερη εικόνα του κοινοβουλίου τις τελευταίες μέρες, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική. «Απογοητεύθηκα απ' όλους σας, η συγκυρία τώρα δεν μου το επιτρέπει, αλλά σύντομα θα πάω σπίτι μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης.

Νωρίτερα, με αφορμή τη στάση κυβερνητικών βουλευτών όπως ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Μανώλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού

«Η συμπεριφορά του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Μανώλη αλλά και η σιωπή, η θλιμμένη σιωπή των άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχουν μετατρέψει τον κ. Καραμανλή σε τραγικό πρόσωπο», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε:

«Ο κ. Καραμανλής είναι αιχμάλωτος όποιου προλάβει, είναι αιχμάλωτος του κ. Βουλγαράκη, του κ. Ρουσόπουλου, του κ. Παυλίδη, του κ. Μανώλη, του κ. Μιχαλολιάκου, όποιου προλάβει».

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι αιχμάλωτος κανενός… Έχει αποδείξει την υπευθυνότητά του, ότι δεν θέλει απλώς να είναι ευχάριστος, αλλά χρήσιμος», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να εξετάσει θετικά τις βουλευτικές προτάσεις «κυρίως την πρόταση γι’ αυτούς που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. [...] Σε μερικές εβδομάδες, σε επόμενο νομοσχέδιο, θα φέρουμε μία τροποποίηση προκειμένου να δούμε και αυτή και πιθανόν και κάποιες άλλες δυσκολίες, που θα ανακύψουν στην πορεία».

Σημειώνεται, τέλος, η νομοτεχνική διόρθωση του υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Παπαγεωργίου «για να μην υπάρχει σύγχυση όσον αφορά τη συνύπαρξη μετά την 1-1-2009 και του 3% επί της λιανικής τιμής και του 4% που υπήρχε με τον προηγούμενο νόμο». Έτσι, το σχετικό εδάφιο στο άρθρο 35 παρ 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα άρθρα 2, 3 και 4 του ν. 3457/2006 καθώς και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ν. 3408/2005 καταργούνται από 1-1-2009», έτσι ώστε από 1-1-2009 να ισχύει η διάταξη που μιλά και αναφέρεται στην επιστροφή στα Ταμεία του 3% επί της λιανικής τιμής».