Πολιτιστικά
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 09:36

ΗΠΑ - Εγκώμια για το συνέδριο του Ιδρύματος «Αλεξ. Ωνάσης» για το Μινωικό Πολιτισμό

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο επιστημονικό συνέδριο για το Μινωικό Πολιτισμό που διοργάνωσε το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" στο πολιτιστικό του κέντρο στο Μανχάταν, με την ευκαιρία της έκθεσης "Από τη Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη, 3.000-1.100 π.Χ.".

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο επιστημονικό συνέδριο για το Μινωικό Πολιτισμό που διοργάνωσε το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" στο πολιτιστικό του κέντρο στο Μανχάταν, με την ευκαιρία της έκθεσης "Από τη Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη, 3.000-1.100 π.Χ.". Το συνέδριο συγκέντρωσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του αμερικανικού Τύπου.

"Ήταν μια θαυμάσια επιστημονική εμπειρία, γιατί υπήρξαν επιστήμονες που υποστήριξαν ότι ο μινωικός πολιτισμός δέχθηκε επιρροές από τη Μέση Ανατολή, περίπου 5.500 χιλιάδες χρόνια πριν τη σημερινή εποχή, ενώ υπήρξαν άλλοι που υποστήριξαν ότι βεβαίως υπήρξε μια ανθρώπινη αλληλενέργεια, αλλά και μια ανταλλαγή κινήτρων, καλλιτεχνημάτων, ιδεών και όχι κατ' ανάγκη μετανάστευσης ή αποικισμού", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

Τίτλος του συνεδρίου ήταν: "Ο Μινωικός Κόσμος: Εξερευνώντας τη Γη του Λαβυρίνθου" και συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Την πρώτη ενότητα του συνεδρίου με συντονίστρια την επιμελήτρια της έκθεσης για τον Μινωικό Πολιτισμό, Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, απασχόλησαν "η μετακίνηση των ανθρώπων, το εμπόριο, η εισαγωγή και επεξεργασία των μετάλλων στα πρώιμα κυρίως χρόνια της μινωικής εποχής, την 3η Χιλιετία π.Χ.". Εισηγητές ήταν ο επίτιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Δρ. Τζέιμς Mάλι, ο καθηγητής του Τμήματος Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών του CUNY, Δρ. Ρόμπερτ Kελ και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προϊστορία του Αιγαίου με έδρα το Κονέκτικατ, Δρ. Mάλκολμ Ουίνερ.

"Είναι πολύ σημαντικό μετά το τέλος της έκθεσης να έχουμε αυτό το συμπόσιο. Γιατί εκτός από τα ίδια τα αντικείμενα που χαρακτηρίζουν το μινωικό πολιτισμό και τον πλούτο του, τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε με επιστήμονες, οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους για θέματα που προβληματίζουν αρκετά τον αρχαιολογικό χώρο για νέα ευρήματα, για νέες ιδέες", ανέφερε η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, διευθύντρια της 25ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Ο επίτιμος γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων, Δρ. Γιάννης Τζεδάκης, αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης στη σημερινή εποχή, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι "η ιστορία διδάσκει, διδάσκει την προσπάθεια των μεγάλων δυνάμεων να είναι μεγάλες δυνάμεις, αλλά δεν ξέρουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις έρχονται και παρέρχονται. Αν αυτό γίνει κατανοητό απ' αυτούς που βλέπουν την έκθεση, ελπίζω ότι θα σκεφτούν λιγάκι ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να είναι αιώνια. Εξαρτάται τώρα από τις περιόδους, εδώ μιλάμε για εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτά είναι συμπεράσματα τα οποία αξίζει τον κόπο να τα δει κανείς πέρα από τα αντικείμενα ως έργα τέχνης".

Η δεύτερη ενότητα με συντονιστή το Δρ. Μάλκολμ Ουίνερ ασχολήθηκε με την αγροτική παραγωγή, την οικονομία και την αρχιτεκτονική της Κρήτης κατά τη Μινωική εποχή. Εισηγητές ήταν η Δρ. Ανάγια Σαρπάκη, οι καθηγητής του τμήματος Κλασικών Σπουδών του πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, Δρ. Τζέφρυ Σόλις, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Προϊστορία του Αιγαίου, Δρ. Τόμας Μπρόγκαν και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ελένη Μαντζουράνη.

Στοιχεία για τις θρησκευτικές δοξασίες των Μινωιτών, το όρος Γιούκτας, τα μινωικά θρησκευτικά σύμβολα στις Κυκλάδες και τη Γραμμική Β' ήταν τα θέματα της τρίτης ενότητας του συνεδρίου με συντονιστή τον επίτιμο γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, Δρ. Γιάννη Τζεδάκη και εισηγητές τους Δρ. Αλεξάνδρα Καρέτσου, Δρ. Μαρίζα Μαρθάρη και Δρ. Τόμας Παλάιμα, ενώ εισηγητές της τέταρτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου, με θέματα, μεταξύ άλλων, τη μινωική νεκρόπολη των Αρμένων και τη Νήσο Γαύδο, ήταν οι Δρ. Γιάννης Τζεδάκης, Δρ. Κατερίνα Κόρακα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Δρ. Τζένιφερ Μούντυ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων