Κόσμος
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 07:23

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εξόρυξη πετρελαίου στις ακτές

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη νομοσχέδιο το οποίο αίρει την πολυετή απαγόρευση της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στις ακτές της χώρας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη νομοσχέδιο το οποίο αίρει την πολυετή απαγόρευση της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στις ακτές της χώρας.

Το σχέδιο εισηγήθηκαν Δημοκρατικοί πολιτικοί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που έκαναν λόγο περί "υποταγής" στις απαιτήσεις της ενεργειακής βιομηχανίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο για να κυρωθεί πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και τον πρόεδρο, θα δώσει στις πολιτειακές αρχές την δυνατότητα να εγκρίνουν την απάντληση πετρελαίου σε απόσταση 80 έως 160 χιλιομέτρων από τις ακτές. Οι περιοχές πέραν των 160 χλμ. θα είναι εντελώς ανοικτές στην εκμετάλλευση.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαθέσει στην αγορά περίπου 70 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα. Επίσης, εισηγείται φοροαπαλλαγές για τη χρήση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και την ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς και την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το κείμενο προβλήθηκε ως "συμβιβαστικό" από αναλυτές, αν και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί το χαρακτήρισαν ως ανεπαρκές.

Η Γερουσία θα συζητήσει το νομοσχέδιο αργότερα εντός της εβδομάδας. Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία που θα υπάρξει για να εγκριθεί ή όχι το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει, καθώς το Κογκρέσο θα διακόψει τη λειτουργία του την 26η Σεπτεμβρίου εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου.