Κόσμος
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 16:59

Τσάβες: Η Λατινική Αμερική χρειάζεται τη Ρωσία

Την επόμενη Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία.

Την επόμενη Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας του, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία.

«Όχι μόνο η Βενεζουέλα, αλλά ολόκληρη η Λατινική Αμερική χρειάζεται φίλους όπως η Ρωσία, τώρα που προσπαθούμε να αποτινάξουμε την (αμερικανική) κυριαρχία», υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, για τη στήριξή της σε όλους τους τομείς, για τους λαούς αυτής της ηπείρου, για την ειρήνη».

Ο πρόεδρος Τσάβες έχει εργαστεί για τη σύσφιγξη των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια όπλων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά υποβρυχίων, συστημάτων αεράμυνας, αεροσκαφών Sukhoi και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία ετοιμάζονται να διεξάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση και για το σκοπό αυτό αναχώρησαν ήδη από τη βάση τους, στην Αρκτική, το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας», το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Σαμπανένκο» και άλλα σκάφη συνοδείας.

Τα πρωτοφανή αυτά γυμνάσια στην Καραϊβική μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, αναμένεται να επιφέρουν όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας κι ΗΠΑ μετά τα γεγονότα του Καυκάσου.

Πηγή: Associated Press