Πολιτική
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 12:35

Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με τον Ιταλό ομόλογό του

Τη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σήεμρα στο προεδρικό μέγαρο.

Τη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σήεμρα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον Ιταλό πρόεδρο για τη χειρονομία επιστροφής του θραύσματος του Παλέρμο, η οποία την περίοδο διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ακόμη στην προσδοκία λειτουργίας της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη, σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και υπογράμμισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.

Από την πλευρά το Ιταλός πρόεδρος θύμισε ότι είχε βρεθεί με τον κ. Παπούλια πριν από ένα χρόνο στην Κεφαλονιά, όπου οι δυο πρόεδροι είχαν τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστών κατά του Ναζισμού, και υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες από το πολύ μακρινό παρελθόν.

Ο κ. Ναπολιτάνο εξέφρασε τη βεβαιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο της ενέργειας, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη άμεσης επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας και βετεράνος ηγέτης της ιταλικής αριστεράς, τόνισε τέλος την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει κοινή φωνή, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της Λισαβόνας είναι απαραίτητη πριν προχωρήσει η διεύρυνση.